Külföld

Hazugságokkal és fenyegetésekkel zaklatnak telefonon lengyel ellenzékieket és újságírókat

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 29. 15:37

A „spoofing” módszer lényege, hogy a hívott fél azt látja, ismerős, mentett számról keresik, ám ezt csak álcának használják a zaklatók. A dolognak a Pegasus-kémszoftverhez lehet köze.

Lengyel ellenzéki politikusokat és újságírókat zaklatnak az úgynevezett „spoofing” módszerrel. Ennek a lényege, hogy a hívott fél azt látja, hogy ismerős, mentett szám hívja, ám ezt csak álcának használják a zaklatók. A dolognak a Pegasus-kémszoftverhez lehet köze.

Az ellenzéki Borys Budka, a Polgári Reform frakcióvezetője is áldozatul esett ennek. Őt a felesége számáról hívták, majd egy ismeretlen nő azt közölte vele, hogy a neje meghalt. Ez azért nem lehetett igaz, mert a hívás idején a nő ott ült mellette, írja a tvn24.pl. Az esetet Budka videóra is vette:

Az elmúlt hetekben számos lengyel ellenzékit és újságírót céloztak meg ilyen módszerrel. Jacek Dubois kormánykritikus ügyvéd arról számolt be, hogy valaki az irodája számáról hívta fel Roman Giertych ügyvéd lányát, és megfenyegette, hogy megöli, ha apja nem hagy fel a Pegasus-ügy vizsgálatával.

Lehet, hogy még eltart egy darabig, de meg fogunk találni. És az sem fog segíteni rajtad, hogy csak parancsot teljesítesz. Megígérem neked, hogy amikor elkaplak (és ez biztosan megtörténik), évtizedekig nem fogod látni a napot rács nélkül

– írta Giertych a Twitteren.

Az érintettek közül már többen feljelentést tettek, és közben már alakul a szejmben az ellenzéki összefogás azért, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel a Pegasus-ügyről. A lengyel kormány korábban elismerte, hogy megvették a kémszoftvert.

A magyar kormány részéről Kósa Lajos kotyogta ki, hogy az izraeli NSO cég termékét itthon is beszerezték a hatóságok. A TASZ nemrég tett feljelentést az ügyben.

Nyitókép: Borys Budka. Fotó: MTI / EPA-PAP / Piotr Nowak

 

#Külföld#lengyel#ellenzék#telefon#zaklatás#pegasus

Címlapról ajánljuk