Külföld

Rengetegen élnek vissza a magyar honosítással, ezért szigorít az USA

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 28. 13:46

Hiába uniós polgárok és van magyar útlevelük, sok beutazó nem kapja meg a könnyített vízumot. Amerikának ugyanis súlyos biztonsági kifogásai vannak a honosítási folyamattal szemben.

2021 novemberében az Egyesült Államok feloldotta a 2020 márciusa óta érvényben lévő beutazási korlátozást, amit az Európai Unió polgáraival szemben vezettek be a világjárvány kezdetén, Donald Trump elnöksége idején. Magánszemélyek részére az USA-ba történő beutazás így ismét a könnyített vízumprogram, az ESTA keretében a legegyszerűbb: otthonról, egy internetes nyomtatvány kitöltésével, 14 dollár eljárási díj megfizetésével lehet amerikai beutazási engedélyhez jutni.

Az elmúlt csaknem három hónapban a magyar állampolgárok egy jelentős csoportja azonban nem tudott élni ezzel a lehetőséggel, a rendszer az adataik megadása után elutasította ESTÁ-s kérelmüket. Ők csak rendes vízum megszerzésével, azaz hosszas személyes ügyintézéssel, 160 dollár befizetésével kaphattak beutazási engedély, írja a Magyar Hang.

Az elutasítás oka minden esetben ugyanaz: a kérelmező születési helye nem Magyarországon van, magyar állampolgárságot, ezzel magyar útlevelet az utóbbi években szerzett. A lap szerint az elmúlt években annyi visszaélés történt a könnyített magyar állampolgárság megszerzése körül, hogy az amerikai hatóságok súlyos biztonsági kockázatot látnak a magyar gyakorlatban.

A Magyar Hang megkérdezte az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, hogy pontosan mi áll a rengeteg elutasított magyar ESTA kérelem mögött. A hivatalos válasz szerint az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma

az Egyesült Államok biztonságát, bűnüldözési vagy bevándorlási érdekeit fenyegető veszélyek miatt megvonhatja vagy más módon korlátozhatja a vízummentességi program VWP keretében történő utazásra való jogosultságot.

A Belbiztonsági Minisztérium szerint a Magyarországgal szomszédos országokban

a magyar származású személyek honosítási folyamata sebezhető és megkérdőjelezhető

és ez lehetővé tette

hogy bűnözők és csalók érvényes magyar útlevelet szerezzenek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem reagált a Magyar Hangnak a több mint egymillió magyar állampolgárt érintő üggyel kapcsolatos megkeresésére.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Külföld#egyesült államok#magyarország#vízum#esta#honosítás

Címlapról ajánljuk