Külföld

Viccnek nevezte Vitalij Klicsko, hogy Németország csak sisakokat küldött az orosz támadásra készülő Ukrajnának

rtl.hurtl.hu

2022. január 27. 15:56

A németek több más NATO-tagállammal szemben nem küldenek fegyvert az ukránoknak, ami felháborította az egykori bokszolót, Kijev polgármesterét.

Miközben a NATO-tagállamok közül az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Észtország és Lettország már lőszert, kézifegyvereket, páncéltörő és légvédelmi rakétákat, valamint tüzérséget is útnak indított az orosz inváziótól tartó Ukrajnába, más NATO-országok pedig vadászgépeket és hadihajókat küldenek a térségbe, Németország más utat választott: 

Christine Lambrecht védelmi miniszter bejelentette, hogy továbbra sem küldenek fegyvereket, helyette 5000 darab védősisakot adnak az ukránoknak.

A Politico szerint a döntés azt követően született, hogy napok óta heves bírálatok érték Németországot, amiért nem hajlandó fegyvereket exportálni Ukrajnába. Sőt Berlin arra sem adott engedélyt Észtországnak, hogy német gyártmányú tüzérségi lőszereket küldjön az országba. A német kormány arra hivatkozott, hogy régóta követik azt az irányelvet, hogy nem szállítanak fegyvereket válságövezetekbe.

Christine Lambrecht – Fotó: Reuters

A német gesztus azonban aligha fogja kielégíteni Ukrajna várakozásait, hiszen Oroszország több mint 100 000 katonát, tankokat és nehézfegyvereket vont össze az ukrán határnál. Ez a tény nem hagyta szótlanul az egykori világbajnok ukrán bokszolót, Kijev jelenlegi polgármesterét, Vitalij Klicskót sem, aki viccnek nevezte a német ajánlatot. A Reuters tudósítása szerint Klicsko úgy fogalmazott, a német védelmi miniszternek valószínűleg nem tűnt fel, hogy egy tökéletesen felszerelt orosz hadsereggel állnak szemben, amely bármikor megindulhat Ukrajna ellen.

Mi lesz következő? Párnákat küldenek?

– fakadt ki a polgármester.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#ukrajna#oroszország#fegyverek#németország#vitalij klicsko

Címlapról ajánljuk