Külföld

Evakuálják az orosz külképviseleteket Ukrajnában, a világ találgatja az okot

rtl.hurtl.hu

2022. január 18. 14:39

Senki sem tudja biztosan, hogy a diplomaták hazahívása csak blöff vagy a közelgő orosz invázió előszele.

Amerikai és ukrán tisztségviselők arról számoltak be, hogy az orosz nagykövetségekről, illetve konzulátusokról elkezdtek hazamenni a diplomaták és a családtagjaik – írja a New York Times cikke alapján a hvg.hu.

Január 5-én 18-an, míg a következő napokban 30-an hagyták el a külképviseleteket Kijevből és Lembergből. Két további orosz konzulátus diplomatáit is felszólították, hogy készüljenek fel Ukrajna elhagyására.

A NATO és Oroszország képviselői között jelenleg is zajlanak a tárgyalások a svájci Genfben, ennek ellenére az evakuálás részben propaganda, részben felkészülés egy közelgő konfliktusra, részben pedig csel lehet. Lehetséges, hogy az oroszok ezzel is akarják jelezni: az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek komolyan kell venniük azt a követelésüket, hogy Ukrajna soha nem csatlakozhat a NATO-hoz, és hogy a nukleáris fegyvereket és más nehézfegyvereket el kell távolítani a volt Varsói Szerződés tagállamaiból. Azaz például Lengyelországból és Magyarországról is.

Bár az is lehetséges, hogy tényleg támadásra készülnek, de a New York Times forrásai szerint az orosz csapatok nem olyan ütemben vonulnak fel az ukrán határon, mint amire a Pentagon tisztviselői egy hónappal ezelőtt számítottak. A becsléseik szerint 77 ezer katonát állomásoztatnak a határ mellett, mások inkább 100 ezerre teszik a létszámukat. Az Egyesült Államok azonban egy hónappal ezelőtt arra számított, hogy január közepére már 175 ezer fős lesz az odavezényelt orosz haderő.

A New York Times forrásai szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök még mindig nem döntött a támadásról. Kérdés, hogyan tudná átvészelni Oroszország a NATO által belengetett gazdasági szankciókat.

Nyitókép: Ukrán katonák gyalogolnak a Donyecktől 38 kilométerre északra fekvő Verhnotorecke település közelében húzódó frontvonalnál, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők közötti összecsapások egyik helyszínén 2021. december 27-én. – Fotó: Andriy Andriyenko / AP / MTI

#Külföld#oroszország#ukrajna#háború#diplomata#nagykövetség

Címlapról ajánljuk