Külföld

Saját abortuszellenes nézetei helyett az Európai Parlament álláspontját fogja képviselni az új elnök

rtl.hurtl.hu

2022. január 18. 20:36

Roberta Metsolát amiatt is bírálták, hogy rossz üzenetet küld abortuszellenessége a terhességmegszakítás jogáért küzdő lengyel nőknek.

Az Európai Parlament (EP) álláspontja az én álláspontom – mondta Roberta Metsola, az EP új elnöke, aki korábban többször nyilvánvalóvá tette, hogy ellenzi az abortuszt. Az Euronews-nak adott interjúban kijelentette, hogy ezentúl a testület többségi álláspontját fogja képviselni a terhességmegszakítás ügyében.

A 43 éves, négygyermekes politikus azt mondta, hogy amikor a lengyel szenátusban szólalt fel az ottani abortusztörvényről, akkor is az EP álláspontját képviselte. „Ha a parlament véleménye egyöntetű, az lesz az én véleményem is” – jelentette ki.

Roberta Metsola a múltban többször is olyan javaslatok ellen szavazott az Európai Parlamentben, amelyek az abortuszhoz való jogot bővítették volna. A politikus hazájában, a 83 százalékban katolikusok lakta Máltán minden esetben tilos az abortusz, bár az illegálisan elvégzett beavatkozást nem büntetik – jegyzi meg az Euronews. Arra is felhívták a figyelmet, hogy abortuszellenes nézetei dacára a politikus rendszeresen kiáll a melegek és más szexuális kisebbségek jogai mellett.

Manon Aubry francia baloldali képviselő azt mondta, hogy az új EP-elnök abortuszellenessége rossz üzenetet küld több százezer nő számára, főleg Lengyelországban, ahol a terhességmegszakítás jogáért küzdenek. Ugyanakkor ő is bízik abban, hogy Roberta Metsola ezentúl az egész parlament véleményét képviseli majd az ügyben.

Roberta Metsolát azután választották meg az Európai Parlament elnökévé, hogy egy hete váratlanul meghalt az előző elnök, David Sassoli.

 

#Külföld#roberta metsola#európai parlament#abortusz

Címlapról ajánljuk