Külföld

Az Egyesült Államok szerint Oroszország szabotázsakcióra készül Kelet-Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 20:13

Oroszország úgy akar majd beállítani egy támadást, mintha Ukrajna követte volna el, így lenne ürügye az invázióra – állítja Washington.

Az Egyesült Államoknak bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy Oroszország szabotázsakciókra készül Kelet-Ukrajnában, amelyek ürügyet teremthetnek majd az invázióra – mondta egy amerikai tisztviselő pénteken a CNN-nek.

A tisztviselő azt mondta, hogy az ügynökök városi hadviselésre és robbanószer-használatra is ki vannak képezve. A jelenlegi információk szerint 

úgy állítanak majd be egy oroszbarát szakadárok elleni ukrajnai támadást, mintha azt az ukránok követték volna el. 

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője is arról beszélt pénteken, hogy Oroszország ürügyet akar kreálni ahhoz, hogy megtámadhassa Ukrajnát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője visszautasította az értesülést, mondván, minden alapot nélkülöző információról van szó. 

Psaki mindemellett azt állította: Oroszország a közösségi médiában folytatott kampánnyal próbálja megteremteni a feltételeit annak, hogy Ukrajnát agresszorként tüntesse fel.

A lengyelekre kenték volna a hackelést is

Pénteken ismeretlenek meghackelték az ukrán kormány és több minisztérium weboldalát. A covid-igazolásokat is tartalmazó Gyija elnevezésű internetes portál sem volt elérhető, ugyanakkor a hozzá tartozó alkalmazás működik.

A külügyminisztérium honlapján ukrán, orosz és lengyel nyelven a következő üzenet olvasható: „Ukrán! Minden személyes adatod kikerült a nyilvános hálózatra. A számítógépen lévő összes adat megsemmisült, lehetetlen helyreállítani. Minden információ nyilvánossá vált rólad, félj, és számíts a legrosszabbra! Ezt a múltadért, a jelenedért és a jövődért kapod. Volhíniáért, az OUN-ért (Ukrán Nacionalisták Szervezte), az UPA-ért (Ukrán Felkelő Hadsereg), Galíciáért, Polisszjáért és a történelmi területekért.” 

Volhínia, Galícia és Polisszja olyan területek, amelyek korábban Lengyelországhoz tartoztak, de most Ukrajna részei.  

A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szerint a Wprost című lengyel kiadvány újságírói rámutattak: 

az üzenetet, amelyet a hackerek a külügyminisztérium honlapján hagytak, nagy valószínűséggel nem lengyel anyanyelvű írta, annak ellenére, hogy tartalmában lengyel eredetűnek próbálták feltüntetni.

A Wprost megjegyezte, hogy a szöveg olyan, mintha rossz fordítót használtak volna. A Wiadomosci című lengyel internetes kiadvány a hackertámadásról szóló beszámolójában úgyszintén megjegyezte, hogy a lengyel rész szó szerinti fordítása a fentebb más nyelveken közölt szövegnek. 

A Jevropejszka Pravdának nyilatkozó lengyel ajkúak rámutattak több olyan szófordulatra a szövegben, amelyet egy lengyel anyanyelvű nem használna. A legelején az „ukrán!” megszólítás a legszembetűnőbb, ezt így a lengyelek nem használják, mint ahogyan az ukrán nyelvben sem használatos – fűzte hozzá a Jevropejszka Pravda.

Nyitókép: Ukrán katonák gyalogolnak a Donyecktől 38 kilométerre északra fekvő Verhnotorecke település közelében húzódó frontvonalnál, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők közötti összecsapások egyik helyszínén december 27-én – Fotó: Andriy Andriyenko/MTI/AP

#Külföld#szabotázs#ukrajna#oroszország#kreml#kelet-ukrajna

Címlapról ajánljuk