Külföld

Négy év börtönre ítélték a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csít

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 10. 8:05

Tucatnyi bűncselekménnyel vádolják, most ítélték el másodszor.

Négy év börtönre ítéltét Aung Szan Szú Csít, aki a tavalyi puccsig Mianmar államtanácsosa és de facto vezetője volt. Ez a második ítélet, amit az ügyében hoztak. Ha az összes vádpontban bűnösnek találják, akkor több mint száz éves börtönbüntetést is kiróhatnak rá, írja a CNN.

Most két évet kapott walkie-talkie-k illegális birtoklásáért, valamint egy évet a kommunikációs törvény megszegéséért. Ezeket párhuzamosan fogja letölteni, viszont kapott még két évet a covid-szabályok megszegéséért is.

Az 1991-ben Nobel-békedíjjal jutalmazott politikus, akinek köszönhetően demokráciává vált Mianmar, még számos vádponttal néz szembe, többek között korrupcióval, és államtitkok nyilvánosságra hozatalával.

Az egykor legendás békepártinak számító politikus renoméja már bőven a katonai puccs előtt megkopott. 2017-ben kezdték azzal vádolni, hogy hallgatásával támogatja a ronhingyák elleni népirtást az országban, egy amerikai diplomata szerint pedig „árulónak” nevezte azokat az újságírókat, akik az emberjogi kihágásokról írtak. 2021 februárjában azért puccsolta meg a hadsereg, mert szerintük elcsalta a 2020-as novemberi választásokat.

Támogatói szerint most politikai leszámolás történik, mivel az országot vezető katonai junta még mindig fél tőle: ezért is próbálják kontrollálni, mennyi információ jelenik meg a tárgyalásról a médiában, és Aung Szan Szú Csít ezért tiltották el attól, hogy újságírókkal beszéljen.

Phil Robertson, a Human Rights Watch ázsiai igazgatóhelyettese azt mondta: 

A mianmari junta bírósága a titkos folyamatok és a kitalált vádak cirkusza. Folyamatosan újabb és újabb pontokban találják bűnösnek Aung Szan Szú Csít, csak azért, hogy határozatlan ideig börtönbe zárhassák.

Nyitókép: MTI / EPA / Lynn Bo Bo

#Külföld#aun szan szu kji#junta#mianmar#börtön#bíróság#human rights watch#puccs#covid

Címlapról ajánljuk