Külföld

Befagyasztották a volt ukrán elnök vagyonát

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 18:45

Hazaárulással vádolják Petro Porosenkót.

Ukrajnában a bíróság befagyasztotta Petro Porosenko volt elnök vagyonát – az ukrán főügyészi hivatal bejelentéséről a Reuters adott hírt. Az ország egyik leggazdagabb embere ellen hazaárulás miatt folyik eljárás.

Porosenkót azzal vádolják az ügyészek, hogy az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok finanszírozásában vett részt. A Reuters korábbi híre szerint a volt államfő Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán képviselővel működött együtt a szeparatistákkal folytatott illegális szénkereskedelemben.

Múlt hónapban az ügyészség Porosenko letartóztatását kezdeményezte a bíróságon, a volt államfő viszont nem tartózkodik Ukrajnában. Vagyona befagyasztását egyelőre nem kommentálta, egyébként január 17-én tervez visszatérni az országba.

Porosenko szövetségesei szerint a döntés Volodimir Zelenszkij jelenlegi elnök személyes bosszúja. A volt államfő pártjának egyik képviselője, Volodimir Ariev szerint „egy gyenge elnök kézivezérelt ügyészséget, kézivezérelt nyomozást és kézivezérelt igazságszolgáltatást használ fel, hogy megbüntesse ellenfeleit”.

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

#Külföld#ukrajna#petro porosenko#hazaárulás#kelet-ukrajna

Címlapról ajánljuk