Külföld

Joe Biden importtilalmat rendelt el a kínai ujgurok elnyomása miatt

rtl.hurtl.hu

2021. december 23. 20:15

Hszincsiangból ezentúl csak olyan áru érkezhet Amerikába, ami igazolhatóan nem kényszermunkával készült.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön aláírta azt a törvényt, ami megtiltja a kínai Hszincsiang tartományból származó termékek importját, ha nincs ellenőrizhető bizonyítéka annak, hogy az áru nem kényszermunkából származik. A Kongresszusban múlt héten elfogadott jogszabály felhatalmazza az elnököt arra, hogy vessen ki szankciókat kínai tisztviselők ellen a tartományban elkövetett jogsértésekért – számolt be az AFP.

A törvény egyik kezdeményezője, Marco Rubio republikánus szenátor szerint eddig ez a legfontosabb és legnagyobb hatású lépés az Egyesült Államok részéről a kényszermunkát kihasználó Kínai Kommunista Párt felelősségre vonására. Becslések szerint az Amerikába importált ruházati termékek ötöde tartalmaz Hszincsiangból származó pamutot.

Jogvédők, szemtanúk és az amerikai kormány szerint több mint egymillió ujgurt és más, muszlim kisebbségekhez tartozó személyt tartanak fogva táborokban, ahol erővel igyekeznek őket a többségi társadalomba asszimilálni. Kína szerint szakképző központokról van szó, és a radikális iszlám befolyását akarják csökkenteni. Az Egyesült Államok ugyanakkor genocídiumnak tartja azt, ami Hszincsiangban zajlik, és a kínai tisztségviselőkre, vállalkozásokra kivetett szankciókon túl a pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottját is bejelentette.

Korábban az RTL Reggeliben Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország programvezetője beszélt az ujgurok ellen elkövetett jogsértésekről.

Nyitókép: Textilgyári dolgozó a kínai kormány által szervezett sajtóbejáráson egy hszincsiangi üzemben – Fotó: Mark Schiefelbein / MTI / AP

#Külföld#kína#hszincsiang#joe biden#kényszermunka#ujgurok

Címlapról ajánljuk