Külföld

Fotó is van Boris Johnsonról, ahogy karantén idején borozgat a kollégáival

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 20. 9:47

A Downing Street korábban állította, hogy a miniszterelnök körében nem tartottak semmilyen közösségi eseményt a karantén idején. Egy most nyilvánosságra került fotó ennek az ellenkezőjéről tanúskodik. 

Borozott és sajtot majszolt felesége és pár kollégája társaságában Boris Johnson 2020 május 15-én, amikor az Egyesült Királyságban komoly covidszabályok voltak érvényben, amik nem tették volna ezt lehetővé. A fotót az után tette közzé a Guardian, hogy a Downing Street múlt héten tagadta, hogy ezen a napon közösségi rendezvény lett volna a hátsó kertben és az épületben.

A hírek szerint ezen a napon boroztak, rövideztek és pizzáztak az épületben dolgozók, míg Johnson szóvivője szerint csupán munka folyt a találkozón. A képen az látható, hogy legalább 19 ember végez nem munkának kinéző tevékenységeket az akkor érvényben lévő maszkviselési és távolságtartási szabályok betartása nélkül.

Ebben az időszakban a különböző háztartásban élő emberek maximum kettesével találkozhattak kültéren, kétméteres távolságot tartva. A munkahelyi személyes találkozókat csak akkor lehetett megtartani, ha azok „abszolút szükségesek.”

Angela Rayner, az ellenzéki Munkáspárt képviselője a képet „a brit köz arcon csapásának” nevezte, és élesen kritizálta Johnsont, amiért nem tartja be a kormánya által hozott szabályokat. A brit miniszterelnököt már korábban többször is megvádolták azzal, hogy megszegte a járványhelyzet miatt hozott intézkedéseket. A miniszterelnök nemrég arra kényszerült, hogy közszolgálati vizsgálatot indítson az ügyben, azonban ennek a vezetője múlt pénteken lemondott – azért, mert őt is megvádolták a vészintézkedések megszegésével. Johnson főtanácsadója, Dominic Cummings pedig azért kényszerült lemondásra tavaly novemberben, mert kiderült, hogy a kijárási korlátozásokat megszegve több száz kilométert autózott lázas feleségével.

A Guardian és az Independent közös oknyomozást végzett a május 15-i eseményekről. Forrásaik szerint a miniszterelnök 15 percet borozgatott munkatársaival, és azt mondta, hogy megérdemelnek egy italt a koronavírus „leveréséért”.

Nyitókép: Pool / Reuters

#Külföld#boris johnson#koronavírus#lezárások#downing street#bor#sajt#rendezvény

Címlapról ajánljuk