Külföld

110 évet kapott a faszállító kamion sofőrje egy halálos balesetért, milliók kérik a felmentését

rtl.hurtl.hu

2021. december 20. 15:06

Négy ember halt meg, miután egy coloradói autópályán nekiütközött a feltorlódott autósornak. Még az ügyében döntő bíró is sokallta a büntetést, amit kénytelen volt kiszabni rá. 

Hatalmas felháborodást okozott az Egyesült Államokban, hogy 110 évig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy 26 éves kamionsofőrt, aki 2019 áprilisában faszállító kamionjával belecsapódott az álló autósorba egy Colorado-i autópályán, és ezzel négy ember halálát okozta – jelentette a helyi sajtó. Rogel Lazaro Aguilera-Mederos azután ütközött neki a kocsisornak, hogy több mint 130 kilométeres sebességgel haladó kamionján elromlott a fék.

Az ügyészség nem balesetként, hanem bűncselekményként kezelte az ügyet, mert a fékhibát észlelő sofőr nem ment ki egy pont egy ilyen esetekre létesített teherautórámpára, amivel megelőzhette volna az ütközést. A balesetben 28 jármű tört össze, valamint egy hatalmas, több mint ezer Celsius-fokkal égő tűz is keletkezett, miután felgyulladt Aguilera-Mederos kamionjának farakománya.

A kubai bevándorlót az esküdtszék októberben 27 vádpont találta bűnösnek, büntetése nagyságáról december 13-án döntött Bruce Jones bíró, akinek kezét megkötötték a helyi törvények és kénytelen volt 110 évig tartó börtönbüntetésre ítélni a sofőrt. A bíró az ítélethozatalkor kijelentette: ha lehetősége lenne rá, akkor nem adna ilyen nagy büntetést a férfinak.

A bíróságon még az egyik áldozat lánya is azt mondta, nem akarja, hogy a sofőrt gyakorlatilag életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéljék a baleset miatt. Egy nappal az ítélethozatal után még az esettel foglalkozó ügyész is azt mondta, „üdvözölné”, ha átgondolnák a börtönbüntetés nagyságát. 

Milliók vannak ezzel így. A Change.org című online petíciós oldalon cikkünk megjelenése idején már majdnem 4,5 millió embert írta alá a kérvényt, hogy Colorado kormányzója adjon kegyelmet neki, vagy büntetése nagyságát csökkentse le a letartóztatása óta börtönben töltött időre. Ezzel ez lett az idei év egyik legtöbbet aláírt petíciója az oldalon.

A kormányzó hivatala csak annyit közölt, hogy tudnak az ügyről. A sofőr ügyvédje pedig jelezte, hogy fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen.

Nyitókép: A 2019 áprilisában történt baleset helyszíne. Fotó: ABC13

#Külföld#Baleset-bűnügy#egyesült államok#kamionbaleset#autópálya#halálos baleset#börtönbüntetés#colorado#rogel lazaro aguilera-mederos

Címlapról ajánljuk