Külföld

Megtalálhatták Kalifornia egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájának felelőseit

rtl.hurtl.hu

2021. december 17. 19:05

13 óra alatt nyolcszor figyelmeztetett a szivárgásérzékelő rendszer, de a dolgozók téves riasztásnak hitték a jelzést.

Egy houstoni olajcéget és két leányvállalatát vádolják az idén októberben észlelt dél-kaliforniai olajszivárgás miatt – írta az AP-re hivatkozva a 24.hu

A szennyezés az állam történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája volt, az olaj jelentős károkat okozott az élővilágban. A problémát a vezeték elmozdulása idézte elő, a nyersolaj akár egy éven át is szivároghatott az óceánba.

Az ügyészek szerint a cégek több szempontból is gondatlanságot követtek el. Egy 13 órás periódus alatt például nyolc alkalommal figyelmeztetett a szivárgásérzékelő rendszer, a kárt azonban nem sikerült minimalizálni. A vezetéket minden riasztás után le-, majd újraindították, ezzel pedig még több olaj szabadult ki. 

A cég szerint viszont a rendszer ott jelzett, ahol nem történt szivárgás, a dolgozók ezért azt hitték, hogy téves riasztással van dolguk. A sérülés valójában 6,4 kilométerrel távolabb, az óceán mélyén jelentkezett.

Nyitókép: Olajszennyezés miatt kátrány borítja a kaliforniai Huntington Beach település partvidékét – Fotó: Christian Monterrosa/MTI/EPA

 

#Külföld#olajkatasztrófa#baleset#környezetszennyezés#hajó#tanker

Címlapról ajánljuk