Időjárás

Másodfokú riasztást adtak ki a szél miatt

rtl.hurtl.hu

2023. október 20. 10:00

Az ország nyugati részén akár 90 kilométer per órás szél is lehet.

Széllökés veszélye miatt másodfokú, narancs riasztást adott ki a soproni járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Győr-Moson-Sopron megyében, a soproni járásban a következő órákban a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométerest.

De Győr-Moson-Sopronban lesz nagy szél, az Észak-Dunántúlon is szeles lesz az időjárás. Ezen a területen elérhetik, sőt meghaladhatják a 70-75 kilométer per órát, sőt néhol 85-90 kilométer per órásra is felerősödhet a szél. Hozzáteszik, hogy éjszakára elcsendesedhet a szélvihar.

Zivatarok is jöhetnek

 Szombaton napközben a Dunántúl keleti felén, valamint a Duna-Tisza közén az eső mellett elsősorban a késő délutáni, esti órákban zivatarok kialakulására lehet számítani.

A meteorológiai szolgálat a Facebookon közölte, hogy péntek reggel Sopronban, a Kuruc-dombon már 97 kilométer per órás széllökést regisztrált a műszerük.


A katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt javasolja, hogy ahol erős széllökések miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Időjárás#ősz#szél#széllökés#riasztás#narancs

Címlapról ajánljuk