Időjárás

Figyelmeztetést adtak ki a szombati időjárás miatt, jégeső is lehet

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 23. 6:28

Viharos széllökésekre, sok csapadékra lehet számítani, napközben a piros riasztást is kiadhatják.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton elsősorban a Dunántúl délkeleti részén, illetve a Dunától keletre valószínűek délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó zivatarok, amelyekhez felhőszakadás, viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat.

Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyméretű jég ( > 3-4 cm) kísérhet. Szombat napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek nagyobb területen okozhatnak károkozó szélrohamokat. Felhívják a figyelmet arra is, hogy napközben vagy este akár piros fokozatú riasztást is kiadhatnak,

A Dunántúl keleti részén, illetve a középső országrészben területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső egy délnyugat-északkelet tengely mentén várható hozzávetőlegesen a Pécs-Salgótarján városok közötti széles sávban. Az említett területen a lehulló csapadék mennyisége szombaton általában 15 és 45 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár > 60-70 mm) is hullhat.

Augusztus végén már volt szerencsénk hasonló időjáráshoz:

Nyitókép (illusztráció): Unsplash

 

#Időjárás#meleg#ősz#eső#zivatar

Címlapról ajánljuk