Időjárás

Még feljebb kapcsol a kánikula: harmadfokú riasztást rendelnek el a hőség miatt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 24. 16:04

Péntektől az ország egész területén a legmagasabb, vagyis harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe egészen hétfő éjfélig.  

Péntektől a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe, egészen augusztus 28. hétfő éjfélig – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtökön az MTI-t.

Hétfőn még arról írtunk, hogy a nyár végére berobban a hőség, és augusztus 21-én 14 órától csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztás rendeltek el, ekkora kánikulára azonban kevesen számíthattak. Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján a hőségriasztást hétfő éjfélig meghosszabbítja, egyúttal harmadfokúra emeli az ország egész területére.

Az OMSZ előrejelzése szerint hétfőig napos, túlnyomóan derült időre lehet számítani, jellemzően 32-38 Celsius-fok közötti csúcshőmérsékletekkel. 

A meteorológiai szolgálat az ország nagy részére magas, 27 Celsius-fok feletti középhőmérséklet miatt adott ki figyelmeztetést a következő három napra. A tartós meleg károsan befolyásolhatja egészségi állapotunkat, az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre, a váradós anyukákra, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre – figyelmeztetnek.

Mint írják a közleményben, kánikula idején a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért arra kérik a lakosságot, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban pedig semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon – tették hozzá.

Semmiképp, még egészen rövid időre sem hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, a strandolók pedig a déli órákban kerüljék a napozást. Ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A híradó riportja a forróságról:


Nyitókép: Getty Images

#Időjárás#kánikula#hőség#harmadfokú riasztás#nemzeti népegészségügyi központ#Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság#országos meteorológiai szolgálat

Címlapról ajánljuk