Híradó

Feszült beszélgetés volt – találkozott a miniszter a Spar-vezérrel, a cég nem tervez kivonulni Magyarországról

Magyar ÉvaMagyar Éva

2024. április 24. 18:02

Feszült hangulatú beszélgetésen van túl a nemzetgazdasági miniszterrel a Spar Magyarország vezetője. Erről egy mai sajtótájékoztatón beszélt Heiszler Gabriella, akit Nagy Márton hívott magához. A külföldi tulajdonú cég és a magyar kormány kapcsolata azután romlott meg igazán, hogy a Spar osztrák vezérigazgatója kikelt a kormány több intézkedése ellen.

Hiába a csaknem 16 százalékos forgalomnövekedés 2023-ban, a Spar Magyarország a múlt évet is veszteséggel zárta. Az összesen 14 ezer munkavállalót foglalkoztató céget 2020 óta sújtja a magyar kormány által bevezetett különadó. Ez tavaly 30 milliárd forint mínuszt jelentett a Spar Magyarországnak. Ha ez nincs, akkor nyereségesek lennének – erről a cég vezetője beszélt egy szerdai sajtótájékoztatón. Heiszler Gabriella megerősítette, hogy több eljárást is kezdeményeztek a különadó miatt az Európai Bizottságnál.

Azt gondoljuk, hogy több olyan pontja van, ami nemcsak hogy gazdaságilag nem észszerű, hanem akár jogszerűtlen is. És én nagyon remélem, hogy ezek között az eljárások között egyszer elnyerjük az igazunkat, de nyilván ez egy nagyon sok éves jogi procedúra

– mondta az elnök-ügyvezető igazgató

A különadó csak az egyik oka, hogy megromlott a cég és a magyar kormány kapcsolata. Nemrég a Spar osztrák vezérigazgatója arról beszélt a sajtónak, hogy a magyar kormány „zaklatásai” miatt külföldi cégekbe szervezték át a Spar Magyarország vagyonának egy részét. Heiszler Gabriella szerint racionális döntést hoztak.

„Azt gondolják a tulajdonosok, hogy így hosszú távon biztonságosabb.”

Az osztrák vezérigazgató sajtónyilatkozataira reagálva Lázár János korábban „osztrák közértesnek” nevezte a cégvezetőt.

Ha már az osztrákok azt hazudták, hogy az állam be akart szállni a Sparba, akkor ezt tekintsük egy jó ötletnek, és vegyük meg az egészet szőröstül-bőröstül

– mondta március végén Lázár.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig behívta magához a SPAR Magyarország vezetőjét.

„Ilyeneket ne csináljunk. Tehát lehet feketíteni a másikat, lehet támadni a másikat, de ahogy szoktuk mondani, ennek következménye van” – közölte a miniszter.

A találkozó azóta megtörtént – mondta a mai sajtótájékoztatón Heiszler Gabriella.

„Nyilván feszült beszélgetés volt, hiszen egy krízishelyzetben történt meg, de azt gondolom, hogy megnyugtatóan sikerült lezárni.”

A Spar Magyarország vezetője részleteket nem árult el a találkozóról, mert szerinte az csak az első lépés volt a konfliktus elsimításában. Újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy 

nem terveznek kivonulni Magyarországról.

„Ezt mondjuk nem én döntöm el, hanem a tulajdonos, de amennyire én beszélgetek vele, nem” – árulta el Heiszler Gabriella.

A nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, szerinte racionális viselkedés lenne, ha a Spar nem tervezne hosszú távon Magyarországon.

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#spar#egyeztetés#rtl#Nagy Márton#top hírek

Címlapról ajánljuk