Híradó

Már drágább nálunk a kenyér, mint az uniós átlag, a miniszter csak széttárja a karját

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2024. április 12. 18:06

A béremelések miatt emelnék tovább áraikat az általunk kérdezett pékek. Négy év alatt majdnem háromszorosára nőtt a kenyér ára Magyarországon, már az uniós átlagnál is drágább. Az agrárminiszter szerint azért ilyen mértékű a drágulás, mert nálunk volt a legolcsóbb az Unióban. Nagy István azt mondja, csak a gabonára terjed ki a hatásköre, mindössze 53 forintra egy vekni esetében. Raskó György agárközgazdász viszont úgy számol, kilónként 160 forint adóval gyarapodik az államkassza a kenyereken.

Ismét az inflációt hizlalhatja a sütőipar. A KSH legfrissebb adatai szerint idén márciusban átlagosan 875 forintba került egy kiló fehér kenyér. Pedig 4 éve még csak 333 forintot kértek érte.

Az agrárminiszter a háborúra, illetve az Unió Oroszország elleni szankcióira hivatkozott a kormány csütörtöki tájékoztatóján. Azt mondta, emiatt mindenhol emelkedtek az árak.

„Nem Magyarországon a legdrágább az élelmiszer. A drágulás volt Magyarországon drága. De azért volt drága, mert korábban nálunk volt a legolcsóbb” – fejtette ki Nagy István agrárminiszter, aki szerint még a magasabb energiaárakat fizetik a vevők. Arról beszélt, hogy mindent megtesz, ami rajta múlik.

„53 forintba kerül az a gabona, ami egy kenyérben benne van. Az összes többi, az minden más. Ami a mi hatáskörünk, az az 53 forint” – bizonygatta.

Azért az állam szépen keres minden kiló kenyéren

Egy kiló kenyér árából a búza körülbelül 50-60 forint, az adó pedig 160-170 forint

– mondta a híradónak Raskó György agrárközgazdász.

Szerinte a kormány nem mondhat le adóbevételekről, amikor százmilliárdokkal nagyobb költségvetési hiányt vár a tervezettnél.

Van 18 százalékos áfa a kenyéren, plusz 2021 óta 4 illetve 5 százalékos felár van, amit kiskereskedelmi különadónak neveznek. Ez egy az egyben beépül a kenyér árába

– szögezte le Raskó György.

És a kenyér ára tovább dagad. A Csizmadia és Társai Kft. pékségében a dolgozók többsége a szakmunkásoknak járó garantált bérminimumot kapja, amit 10 százalékkal emeltek tavaly december elsejével. Ezt próbálják kigazdálkodni, miközben az üzemanyagárak is emelkednek.

„Az idén még nem emeltünk árat, mert úgy gondoltuk, hogy most még megbírunk ezzel az árral, de az elkövetkező időben biztosan fogunk” – árulta el Csizmadia Lajosné, a cég ügyvezetője.

Pedig az ár nem csak érzetre magas. 

Az MNB kimutatása szerint tavaly év végén már néhány százalékkal többe került a kenyér Magyarországon, mint átlagosan az Unióban.

A koronavírus-járvány előtt még a tagállami átlag 80 százalékát sem érte el itthon a sütőipari termék ára.  

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#pék#kenyér#árak#gabona#top hírek

Címlapról ajánljuk