Híradó

„Amit mostanában Balog Zoltán mond, rendkívül homályos” – soha nem látott hitelességi válság van a református egyházban az egykori zsinati tanácsos szerint

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2024. március 13. 17:55

„Amit Balog Zoltán püspökként tett, az soha nem látott hitelességi válságot okozott a református egyházban” – erről beszélt Tarr Zoltán, az egyház egykori zsinati tanácsosa egy interjúban a Szemlélek című keresztény lapnak. Tarr Zoltán szerint alapvető probléma, hogy nem beszélnek az egyházban a történtekről. A tököli egyházközösség kántora beszélt: Facebook-posztban írta ki, hogy szerinte a püspök lejáratja az egyházat. Most azt állítja, emiatt megvált tőle a gyülekezet.

Mióta kiderült, hogy Balog Zoltán püspök közbenjárására kaphatott kegyelmet a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját segítő helyettese, elvétve hallani véleményt erről a Református Egyházon belülről. Most a zsinat egykori tanácsosa, Tarr Zoltán adott interjút a Szemlélek című keresztény lapnak. Arról beszélt, hogy ez alapvető probléma. Úgy fogalmazott: 

Nem beszélünk dolgokról, amit pedig mostanában Balog Zoltán mond, rendkívül homályos, nehezen megfejthető.

Balog február közepén lemondott a zsinat elnöki posztjáról, de továbbra is maradt a Dunamelléki Egyházkerület püspöke. Tarr Zoltán szerint azonban az lenne a leghelyesebb, ha visszavonulna. Az interjúban azt mondta: „Amit Balog Zoltán püspökként tett, az soha nem látott hitelességi válságot okozott a református egyházban”, és attól tart, hogy a teljes keresztény közösség megítélésének is ártott.

A püspök több száz lelkipásztorral találkozott az elmúlt napokban. Több egyházi találkozón beszélt a kegyelmi ügyről is. A sajtónak azonban nem nyilatkozott, erre ma is hiába kértük. A Csobánkán tartott lelkészértekezlet után inkább egy vaksötét, saras erdei utat választott, csak hogy ne találkozzon a stábunkkal.

A Dunamelléki Egyházkerület lapjában, a Parókia.hu-n azonban kedden megjelent egy beszámoló a múlt szombaton, a Ráday házban tartott találkozóról. Eszerint ott beszélt Balog Zoltán arról, hogy kegyelmet kért a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének. A lap szerint azt mondta: ezt lelkipásztori kötelességének tekintette, és nem számolt azzal, hogy ennek milyen közéleti következményei lehetnek. A püspök úgy fogalmazott: „Ez súlyos hiba volt," ami miatt önvizsgálatot és bűnbánatot kell tartania.

Vannak olyan egyházi tagok, akik viszont úgy érzik, beszélni kell arról, ami történt. Így volt ezzel a tököli egyházközösség kántora is.

Úgy érzem, hogy Balog püspök az egész országra annyira rányomta a bélyeget, hogy tökölnek is éreznie kell, hogy ez nincs rendben

– mondta a Híradónak Vargha Anikó.

Azt mondja, először csak arra kérték, finomítsa a posztját, ezt meg is tette. Utána azonban egy presbiteri ülésen úgy döntöttek, hogy megválnak tőle.

„Öt-egy arányban szavazták meg, hogy ne legyek kántor. Most nincs kántora a gyülekezetnek.”

A Híradó kérdezte erről a gyülekezet lelkészét, aki csak annyit árult el, hogy Vargha Anikó már valóban nem a gyülekezet kántora. Hogy miért, azt nem mondta meg, úgy fogalmazott: ez csak a gyülekezetre tartozik. Az egykori kántor most úgy döntött, hogy amíg Balog Zoltán a Dunamelléki Egyházkerület vezetője, felfüggeszti a tagságát a tököli református egyházközségben.

#Híradó#Videó#Belföld#kegyelmi botrány#balog zoltán#református egyház#top hírek

Címlapról ajánljuk