Híradó

Titkolja a kormány, hogy Orbán Viktor hivatalos úton volt-e Trumpnál, és fizetett-e a különgépért

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2024. március 11. 17:44

Nem árulja el a kormány, hogy hivatalos állami vagy magánlátogatás volt-e Orbán Viktor amerikai útja. A miniszterelnök az ottani kormány egyetlen tagjával sem találkozott. Donald Trump volt elnök és az ő politikáját támogató egyik magánalapítvány vendége volt. Hadházy Ákos független képviselő szerint emiatt ez csak magánlátogatás lehetett. Azonban Orbán Viktort és delegációját két honvédségi repülő hozta és vitte.

A Magyar Honvédség luxusgépe landolt Washingtonban csütörtökön, fedélzetén a miniszterelnökkel. Orbán Viktor múlt heti amerikai programját a fővárosban kezdte egy, a Republikánus párthoz kötődő alapítvány, a Heritage Found rendezvényén.

Innen Floridába utazott Donald Trump volt amerikai elnök rezidenciájára, ahová Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Orbán Balázs politikai igazgató mellett 19 éves lánya Flóra is elkísérte a miniszterelnököt. Sajtófőnöke azt írta a Híradónak, hogy Orbán Viktort felesége nem tudta elkísérni, a lánya segítette ki, és elutazott vele.

Havasi Bertalan azt is hozzátette, hogy Orbán Viktor a lánya utazásának költségeit saját maga fizeti ki.

Orbán Viktor lánya egyébként egy 600 ezer forintos Gucci táskára nagyon hasonlító kiegészítőt viselt, amikor apjával együtt Donald Trumppal találkoztak.

Azt a magyar kormánytól nem árulták el, hogy a saját útját is kifizette-e a miniszterelnök, aki egy magánalapítvány, és egy jelenleg semmilyen tisztséget nem viselő politikus meghívására járt az Egyesült Államokban.

Ráadásul nem is egy, hanem két honvédségi luxusgép szállította a delegációt – ezt a repülési adatok alapján Hadházy Ákos független képviselő közölte.

Az, hogy a családtagját is elvitte erre a luxusbirtokra, ez erősíti azt a képet, hogy ez egy magánút volt. De az, hogy ezt miért nem lehetett menetrendszerinti repülővel megtenni, és miért kellett kettő, azaz kettő luxusrepülőgépet is használni az érthetetlen

– mondta Hadházy Ákos az RTL Híradónak.

Hadházy Ákos szerint problémás, hogy a miniszterelnök most már rendszeresen honvédségi gépekkel utazik a magánprogramjaira. Tavaly Egyiptomból szintén egy honvédségi gép vitte el egy olaszországi magánprogramjára Orbán Viktort.

Alsó hangon egy repülőnek egy ilyen útja 50-60 millió forintba kerül, de itt kettő ilyen repülőgép ment. Én kérni fogok betekintést ezeknek a repülőgépeknek az utaslistájába

– mondta Hadházy.

A kormány az RTL Híradónak arra a kérdésére sem válaszolt, hogy az út hivatalos állami vagy magánlátogatásnak minősül-e szerintük. Csak annyit közöltek, hogy annak célja a magyar-amerikai barátság helyreállítása volt.

A hivatalban lévő amerikai elnök vasárnapi atlantai kampányrendezvényén a közönség már nevének említésére kifütyülte Orbán Viktort. Joe Biden azt mondta: Trump egy olyan embert nevezett nagyszerű vezetőnek, aki nem hisz a demokráciában és hozzá hasonló önjelölt diktátorokat és autoriter gengsztereket próbál világszerte maga mellé állítani.

#Híradó#Videó#orbán viktor#különgép#egyesült államok#donald trump

Címlapról ajánljuk