Híradó

Passzív eutanáziát kért Erzsébet, de ezt még jóvá kell hagynia egy bizottságnak, amit neki kell összehívnia

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2024. március 1. 18:28

Közjegyzői okiratba foglalta az életmentő kezelések megtagadását a Karsai Dánielhez hasonlóan ALS-ben szenvedő Dunavölgyi Erzsébet. Az RTL Híradónak azt mondta, hogy a minisztériumtól kért állásfoglalás alapján kíván élni a passzív eutanáziával. Szerinte a jogi helyzet bonyolult és követhetetlen, mert az okiratot még jóvá kell hagynia egy háromtagú orvosi bizottságnak is. A Belügyminisztérium közölte: a betegnek magának kell kezdeményeznie a bizottság összehívását.

Segítség nélkül a lakásban is nehezen tud mozogni Dunavölgyi Erzsébet. Ő egyike azoknak az ALS-ben szenvedő betegeknek, akik együtt küzdenek Karsai Dániel alkotmányjogásszal az életvégi döntés jogáért. A parlamentben hétfőn késő este tartottak vitanapot a témában, ahol Takács Péter, az egészségügyért felelős államtitkár azzal érvelt, hogy az eutanázia passzív formájára jelenleg is van lehetőség:

Minden cselekvőképes és önálló döntéshozatalra képes magyar állampolgár… életvégi döntés keretében nyilatkozhat arról, hogy milyen, az életet fenntartó, azt meghosszabbító kezelést választ vagy éppen utasít el.
 

Dunavölgyi Erzsébet így is tett, olyan egészségügyi ellátásokat utasít el, mint például az újraélesztés és a mesterséges lélegeztetés.

Bár Erzsébet hosszú oldalakon keresztül sorolta fel, hogy milyen beavatkozásokról mond le előre, még cselekvőképessége tudatában, az okirat nem elég. Az egészségügyi törvény szerint a kezelések visszautasításának igényére egy háromfős orvosi bizottságnak is rá kell bólintania. Szabályozott, hogy milyen orvosokból kell állnia, ám ennél több a törvény szövegéből nem derül ki. Erzsébet nem tudja, hogy hol kell és egyáltalán neki kell-e keresnie ezt a bizottságot. A minisztérium szerint igen. Az RTL Híradónak azt írták:

a háromtagú orvosi bizottság összehívását a betegnek kell kezdeményeznie a kezelőorvosánál

Az RTL Híradónak nyilatkozó jogász szerint bonyolultabb a helyzet akkor, ha a betegsége előrehaladtával valaki elveszti cselekvőképességét, mert akkor szükséges még valakit bevonni a döntésbe. A minisztériumtól azt is megkérdeztük, hogy az elmúlt öt évben hányan utasították el az életfenntartó kezeléseket. További részletek a fenti videóban.

#Híradó#Videó#életvégi döntés#karsai dániel#als#eutanázia#dunavölgyi erzsébet#Belföld#top hírek

Címlapról ajánljuk