Híradó

Hiába ígérte a miniszter, nem látszik esély, hogy olcsóbb lehet a benzin

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2024. február 15. 17:55

A benzin literje 14 forinttal, a gázolajé pedig 21-gyel lesz drágább péntektől, mint a múlt héten. És a folytatásban is több mint 600 forintba kerülhet az üzemanyag az elemzők szerint. Nagy Márton miniszter azt ígérte, hogy a régió középmezőnyében tartják az átlagárakat. Most Romániában 70, Horvátországban és Szlovéniában pedig 45 forinttal olcsóbb a benzin, mint Magyarországon.

Olcsóbb benzinre utaznak a magyarok Romániában. Ma 7 lejért, vagyis 547 forintért árulták literjét az Arad megyei Gyulavarsándban, ahová alig 7 kilométerről, a magyarországi Gyuláról is járnak tankolni autósok.  

„Bevásárolni és idejárok, csak most tankolni ugrottam ki” – mondja egy férfi, egy másik hozzáteszi: „Hetente egyszer szoktam átjönni Gyuláról, itt lakom helyben. Egy tank gázolajon olyan 4-5 ezer forintot lehet spórolni.”

Magyarországon péntektől átlag 614 forintba kerül majd egy liter benzin. 14-gyel többe, mint a múlt pénteken. A gázolaj literje pedig 661 forintra drágul, összesen 21 forintos áremelés után. Továbbra is drágábbak a magyar kutak a régiós átlagnál a Holtankoljak.hu szerint.

Románia továbbra is a legolcsóbb a magyarországi árakat tekintve, itt a benzin átlagosan 70 forinttal kerül kevesebbe. Horvátország és Szlovénia esetében azonos szintű az árkülönbség, 45 forinttal olcsóbb ott jelenleg a benzin

– foglalta össze a Híradónak Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter múlt héten a Mol-lal és a nagy kútláncokat képviselő Ásványolaj Szövetséggel egyeztetett. Majd azt mondta, „a hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk”. Illetve, hogy „a benzinárak tekintetében lát esélyt az árak kiigazítására”.

Ennek hatására az Ásványolaj Szövetség úgy döntött, saját árinformációs rendszert indít. Február végétől a honlapjukon közölnek átlagárakat. Például azért, nehogy téves következtetésre jusson a miniszter. Ezt a kimutatást majd viszik magukkal a Nagy Mártonnal való találkozóra.

„Amit tudunk garantálni az, az, hogy a saját töltőállomáshálózatainkra jellemző árak így rendelkezésre fognak állni a tárgyalásokon, a megbeszéléseken” – mondta Grád Ottó, a szövetség főtitkára.

Az Ásványolaj Szövetség szerint a kormány intézkedései miatt magasabbak az üzemanyagárak Magyarországon a régiós átlagnál.  

„Növekedtek az adóterhek. Ez mindenképpen módosítja a hazai üzemanyagárak szintjét, módosítja a hazai üzemanyagárak pozícióját a régióban” – magyarázta a Híradónak Grád Ottó

A Portfolio szerint 

a következő hetekben sem lesz változás, jó darabig több mint 600 forintba kerülhet majd egy liter benzin Magyarországon.

„A hazai üzemanyagárakra kedvezőtlenebbül ható forgatókönyvre lehet inkább számítani: a forint akár 373 forint/dolláros szintig is gyengülhet, illetve az olajárak is feljebb kerülhetnek” – jósolja Mohos Kristóf, a Portfolio.hu elemzője.

Amúgy a benzinkutak nagyjából ötödét működtető Mol tavaly erős évet zárt. Több mint 500 milliárd forintos nyereséget érhettek el 2023-ban az elemzői várakozások szerint.

#Híradó#Videó#Gazdaság#benzin#benzinár#gázolaj#üzemanyag#üzemanyagár

Címlapról ajánljuk