Híradó

Új időszámítás: havi 3450 forintos diákbérlet helyett elég lesz a 945 forintos megyei bérlet

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2024. január 30. 18:07

Rendszerváltás jön március 1-től a budapesti és az agglomerációs közlekedésben – így értékelte a Lázár Jánossal kötött megállapodást Karácsony Gergely főpolgármester, aki kedden bejelentette: a Budapest-bérletek ára márciustól 9 ezer forint alá csökken. Márciustól a MÁV, a Volán és a BKK bérletbevételei egy helyre folynak be, és a szolgáltatások kapacitásbeli megoszlása alapján számolnak majd el a közlekedési cégek. 

Három hete állt elő Lázár János miniszter először a javaslattal, miszerint fogadják el a BKK-járatokon az országbérletet és a Pest megyei bérletet – cserébe azért, hogy a budapestiek továbbra is Budapest-bérlettel utazhassanak a Volán-, a HÉV- és a MÁV-járatokon a főváros határain belül.

Az ajánlat működőképessége közlekedési szakértők és a főpolgármester szerint is csak attól függött, hogy milyen költségmegosztásban állapodnak meg a felek. Hétfőn végül megegyezés született.

Március 1-től új időszámítás lesz a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedésben

– mondta erről Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kedden.

Budapesten elfogadják majd az állami ország- és Pest megyei vármegyebérleteket, ami elsősorban az agglomerációból közösségi közlekedéssel ingázóknak lesz kedvezőbb. Nekik ugyanis márciustól az eddigi kettő helyett elég egy bérletet megvenniük.

Budapesten 14 év alatt és 65 év felett továbbra is ingyenes lesz a tömegközlekedés, a diákok viszont a 3450 forintos BKK-bérlet helyett elég, ha 945 forintért vármegyebérletet vesznek Pest megyébe, vagy ha eddig havi országbérlettel kombinálták, akkor a mostani 5340 forintról 1890 forintra csökkennek a kiadásaik. 

A Budapest-bérlet ára az eddigi 9500 forintról márciustól 8950 forintra csökken. Azok, akik Budapest és az agglomeráció között eddig két bérlettel ingáztak, 18950 forint helyett 9450 forintért vehetnek egy bérletet.

A költségmegosztás lényege, hogy a szolgáltatók a járatok által megtett út és a jármű férőhelyeinek száma alapján részesülnek a közös kasszába befolyó bevételekből.

Karácsony Gergely azt mondta: évente 4-5 milliárd forintos bevételkieséssel számolnak az új rendszerben, de szerintük a tarifareform társadalmi haszna ezt az összeget megéri.

#Híradó#Videó#bkk#budapest#közlekedés#top hírek#karácsony gergely#lázár jános#ma

Címlapról ajánljuk