Híradó

„A kis magzat már az anyuka hasában autista” – egyre több diagnosztizált eset van Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2024. január 27. 15:53

A KSH által közzétett statisztikák szerint, legutóbbi népszámlálási adatok alapján, a 19 év alatti autisták száma megháromszorozódott 2011-hez képest. A RTL két szakemberrel kereste a választ arra, vajon tényleg több autizmus-spektrumzavarral küzdő ember van, vagy más áll a számok növekedésének hátterében. Vétek Zsófi pszichológus, gyógypedagógus és Dr. Túri Anna képzésben lévő pszichiáter nemcsak arra a kérdésre válaszoltak, vajon milyen társadalmi megítélése van az autizmusnak, és hogyan boldogulhatnak az érintettek, hanem arra is kitértek, hogyan és mikor vehetik észre a szülők, ha érdemes lenne szakemberhez fordulni.

Az összes pszichiátriai zavar közül a szakemberek szerint az autizmus az, ami a leginkább meghatározható genetikailag. Az autizmus-spektrumzavar több mint 90 százalékos eséllyel öröklődik.

Autista gyereknek nagyon gyakran autista a szülője is, azonban a jelenleg 30-40 éves korosztály kimaradt a szűrésekből. Sokan most kezdenek el azon gondolkozni, hogy lehetséges, hogy ők is érintettek


– mondja Vétek Zsófi pszichológus, gyógypedagógus. Ezért lehet az is, hogy a felnőttdiagnosztika berobbant az utóbbi években.

A téma azonban ennél sokkal mélyebb

  • Autizmus: „gyerekbetegség” vagy egy életen át tartó állapot?
  • Mit keresnek a pszichológusok, mennyi idős korban lehet diagnosztizálni az autizmust? Milyen példákat vehetnek észre a szülők már kisebb korban is?
  • Mit tehet a szülők? Hova és kihez fordulhatnak, ha kérdéseik vannak a témával kapcsolatban?
  • Milyen hatásai lehetnek annak, ha túl későn derül ki, hogy valaki érintett, és miért a lányoknál a legnehezebb észrevenni a tüneteket?
  • Milyen esélyei vannak az autizmussal diagnosztizált gyerekeknek a beilleszkedésre Magyarországon? Hogy állunk a szakemberek terén?
  • Van bármilyen változás az autizmus társadalmi és diagnosztikai megítélésben?

A fenti videóban minden kérdésre – gyakorlati tanácsokkal együtt – válaszolnak az RTL által megkérdezetett szakemberek.

A témával az RTL Híradó szombat esti adása is foglalkozik. A Híradót élőben követheti az rtl.hu-n 18 órától.

 

 

#Híradó#Videó#Belföld#autizmus#autista#diagnózis#ADHD#pszichológus#ksh#extra videó#autizmus jelei#autizmus jele#autizmus spektrumzavar

Címlapról ajánljuk