Híradó

„Megkárosítva és hátráltatva érezzük magunkat” – másfél hónapja várnak kilépő papírjukra egy zuglói iskola volt dolgozói

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2024. január 10. 18:02

Nem kapnak álláskeresési járadékot, mert másfél hónapja hiába várnak a kilépő papírjukra – erre panaszkodnak egy zuglói iskola korábbi dolgozói. Azután kerültek ebbe a helyzetbe, hogy nem értettek egyet a státusztörvénnyel, és nem írták alá az új munkaszerződésüket. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete több hasonló esetről tud. Az iskolát fenntartó tankerületi központ a Magyar Államkincstárra vár, hogy ki tudják adni a dokumentumokat – az Államkincstárat viszont Híradónk hiába kereste az ügyben.

November végén több, nem pedagógus munkakörben dolgozó és tanár is otthagyta a zuglói Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskolát. Nem írták alá az új jogállásukról szóló munkaszerződést, mert nem értenek egyet az úgynevezett státusztörvénnyel. Inkább más munkát keresnek.

Több érintett arra panaszkodott az RTL Híradónak, hogy bár öt napon belül meg kellett volna kapniuk a kilépő papírjaikat, erre azóta is várnak.

„A kilépő papírok nagyon fontosak a további munkavégzés szempontjából, munkakeresés szempontjából, álláskeresési járadék igényléséhez. Január közepe lesz lassan, és ez még mindig nem teljesült. Mi megkárosítva és hátráltatva érezzük magunkat a kollégáimmal” – fogalmazott az iskola korábbi dolgozója.

Ezt az iskola egy volt tanára is megerősítette: „A munkaügyi központban nekem 40 napon belül pótlási kötelezettségem van, és ez a héten fog lejárni. Úgyhogy ha nem tudom pótolni, akkor álláskeresési járadékot sem kapok.”

Ráadásul plusz kiadásokat is okozhat nekik a csúszás a társadalombiztosítás miatt. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a zuglói tanárok esete nem egyedülálló, Nagy Erzsébet szerint legalább még két tankerületi központ érintett.

A Közép-Pesti Tankerületi Központ azt közölte a Híradóval, hogy:

Amint az igazolásokat a Magyar Államkincstár a Tankerületi Központ rendelkezésére bocsájtja, azoknak továbbítása minden esetben haladéktalanul megtörténik.

Kerestük az Államkincstárat is, de nem kaptunk választ. 

Az ügy további részletei az RTL Híradó riportjában, amit a cikkünk legelején található videóban nézhetnek meg.

#Híradó#Videó#Belföld#oktatás#pedagógusok#szuverenitásvédelmi törvény#zugló#felmondás#iskola#államkincstár#pdsz#Nagy Erzsébet#tankerület#top hírek

Címlapról ajánljuk