Híradó

Az automaták már megérkeztek, de tétlenül állnak – még nem jött az általános visszaváltás kora

Luigits TamásLuigits Tamás

2024. január 5. 16:59

Megérkeztek a boltokba a PET-palackok ás alumíniumdobozok visszaváltására is alkalmas automaták, csak éppen nincs mit visszaváltaniuk. A törvény ugyan kötelezte a rendszert működtető MOHU MOL Zrt.-t, hogy január 1-ig helyezzék ki a gépeket, de az italgyártók közben június 30-áig haladékot kaptak a visszaváltható palackok használatára. A Mol abban bízik, hogy áprilistól már megjelennek az első ilyen palackok.

Egyelőre hiába várják a vadonatúj visszaváltó automaták a vásárlókat és a visszaváltandó palackokat. Bár a gépek működnek, nincs mit beletenni, a boltokban ugyanis még nincsenek ilyen jellel ellátott palackok (a gépek csak azokat veszik vissza). A gyártók június 30-ig még gyárthatják a régi, nem visszaváltható palackokat.

Július 1-étől azonban már csak olyan palackokat szállíthatnak ki, amelyeken feltüntették, hogy visszaválthatók, és hogy 50 forint termékdíjat kell fizetni értük, akkor is, ha raktárban még van régi palackokból. A Mol hulladékgazdálkozási cégének vezetője emiatt abban bízik, hogy a gyártók nem várnak az utolsó pillanatig, de így is hónapokba telhet az átállás.

Nagyon lassan és fokozatosan fognak megjelenni ezek a termékek, tömegével inkább április, május az amikor már bőven lesznek ilyen palackok a polcokon

– mondta a Híradónak Szabó Szilvia, a MOHU MOL Zrt. gyártói felelősségi rendszerek vezetője

Az új gépek egy része csak a PET-palackokat váltja majd vissza, de ha a gépen mind a két – a műanyag és az üveg palackokat jelző – matrica látható lesz, akkor a sörös, vagy boros üvegeket is képes lesz fogadni.

A PET-palackokat azonban csak akkor fogadja majd el az automata, ha nincsenek összenyomva.

A Mol szerint zavart okozhatott, hogy a sajtóban az terjedt el, hogy próbaüzemben működnek a gépek.

„A mostani időszakot nem próbaüzemnek nevezném, hanem beüzemelési időszaknak. Folyamatosan kerülnek ki a gépek, ezeknél végig kell menni azokon a lépéseken, hogy kapcsolódjanak a központi rendszerbe, és ott van a gép, de még használni nem lehet, úgyhogy hívjuk ezt inkább beüzemelési időszaknak” – mondta Szabó Szilvia.

A gépek egyelőre a nagy áruházláncoknál jelentek meg, a kisboltoknak nem kötelező, de lehet üzemeltetni azokat.

„Mi felkészültünk, a 400 négyzetméter feletti eladóterületű üzletekben nyilván ez kötelezettség is, de szabadon dönthetnek a hozzánk csatlakozó vállalkozások, amelyek kisebb alapterületű üzletet működtetnek, hogy önkéntes jelleggel csatlakoznak ehhez a visszaváltási rendszerhez” – tájékoztatta a Híradót Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Kerestük a Coca Colát mint az egyik legnagyobb üdítőital forgalmazót, hogy megkérdezzük: ők mikortól tervezik az új palackok gyártását. Konkrét időpontot azonban nem tudtak mondani: Azt írták: a Coca-Cola Magyarország minden jogszabályi előírásnak eleget fog tenni.  

#Híradó#Videó#Gazdaság#Belföld#hulladék#visszaváltás#termékdíj#pet palack#ma

Címlapról ajánljuk