Híradó

Durván megdrágul az autózás, de van, ami olcsóbb lett januártól

Horváth NándorHorváth NándorBlaschek KárolyBlaschek Károly

2024. január 1. 17:59

Jelentősen drágább lett hétfőtől az üzemanyag és az autópályadíjak is. Ráadásul több mint 200 kilométerrel nő a díjköteles úthálózat. A fuvarozók csak ezek miatt 20 százalékos áremelésről beszéltek az RTL Híradónknak, ami a szakértő szerint sem elkerülhető, különben csődbe mennének. A drágulás pedig minden termék árába begyűrűzhet. 

539 helyett 559 forint a benzin, 577 helyett 597 forint a gázolaj. Pontosan 20 forinttal drágult egyetlen nap alatt minden üzemanyag a hazai kutakon. Meg is látszott az emelés a benzinkutak hétfői forgalmán, alig volt, aki tankolni érkezett. Aki igen, annak a többsége sem így tervezte. Volt, aki elfelejtette, hogy emelnek az árakon, de olyan is volt, aki azt mondta, hiába az emelés, akkor is kell autót használnia.

A MOL két napja jelentette be, hogy a kormány által kiszabott 41 forintos jövedékiadó-emelést két részletben hárítja át az autósokra. Így a mostani 20 forint után két hét múlva újabb 21 forinttal drágulnak majd az üzemanyagok.

Nem ez az egyetlen drágulás, ami az autósokat érinti. Január elsejétől több mint 200 kilométerrel bővül a díjköteles úthálózat. Két olyan megyében is lesz fizetős út, ahol eddig nem volt: Békésben az M44-es, Jász-Nagykun-Szolnokban pedig az M4-es és az M44-es. De hétfőtől fizetős a teljes M0-ás autóút is.

Nemcsak több útszakaszon kell fizetni, hanem többet is – drágulnak az autópályamatricák is. D1-es kategóriában a 10 napos matrica mostantól 6400 forint, a havi matrica több mint tízezer forintba, az éves matrica 57.260 forintba, a megyei éves matrica pedig 6600 forintba kerül. Az üzemanyagok és az útdíjak drágulása pedig kihat több ágazatra is.

Nem várathat magára tovább a fuvardíj-emelés

– mondja Árvay Tivadar a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szóvivője. A fuvarozók szerint az utolsó pillanatban van az ágazat.

A 20 százalék emelés nélkül viszonylag rövid távon nagyon komoly zavarok keletkezhetnek ebben az alágazatban.


Ezzel a gazdaságkutató intézet is egyetért. „Valamekkora emelés biztos elérhető lesz, hiszen egyébként csődbe fognak menni a fuvarozók, de nagyságrendileg ez a 20 százalék maximum az év második felére érhető el” – mondta Molnár László, a GKI ügyvezetője. Szerinte a drágulás pedig szinte biztosan beépül majd minden termék és szolgáltatás árába.

Az áremelkedések mellett január elsejétől adócsökkenés is érkezett: mától 27 százalék helyett csak 18 százalék áfát rakódik a túró rudira.

#Híradó#Belföld#top hírek#Gazdaság#üzemanyag#benzin#gázolaj#túró rudi#ma#autózás#drágulás

Címlapról ajánljuk