Híradó

MNB: rosszabbul élünk, mint két éve

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. december 21. 16:51

2 és fél évvel ezelőtti szintre zuhant a bérek vásárlóértéke a jegybank friss jelentése szerint. A miniszterelnök abban bízik, hogy 1 százaléknál kevesebbel csökken idén a reálbér. A Nemzeti Bank úgy számol, az élelmiszerek és az üzemanyagok ára már az uniós átlagot közelíti Magyarországon, vagyis drágábbak, mint a cseheknél, a lengyeleknél vagy Romániában.

Nem telik több tisztítószerre ebben a hónapban Bende Alexandrának, aki a negyedik gyerekét várja. Havi 200 ezer forintból próbálnak megélni az élettársával. Nő a tartozásuk, hónapok óta késnek a rezsiszámlákkal a magas infláció miatt. A KSH szerint a mosópor több mint kétszeresébe, az öblítő pedig a másfélszeresébe kerül, mint két éve.

„Vagy a számlapénzből vesszük el, vagy éppen, ami a ruhára félre van rakva. Próbáljuk úgy összepárosítani, hogy ne mindig ugyanabból legyen hiány.”

Az Eurostat friss adatai szerint novemberben Magyarországon mérték a második legmagasabb inflációt az Unióban, Csehország után. Előzőleg egy teljes évig nálunk volt a legnagyobb pénzromlást mértéke a 27 tagállam közül. A miniszterelnök viszont bizakodó.

„A nyugdíjak értékét teljes egészében sikerült megvédeni. Várjuk még a december végi gazdasági adatokat, de úgy látszik, hogy a béreket is nagyobb arányban sikerült megvédeni, mint az év közepén ez elég szomorú módon látszott. Akkor azért volt egy 4-5 százalékos féléves reálbércsökkenés. Azt az év végére talán egy százalék alá tudjuk szorítani” – mondta Orbán Viktor a csütörtöki kormányinfón.

A miniszterelnök Magyarország energiakitettségével magyarázza az Európa-rekorder inflációt. A jegybank szerint viszont a kormány intézkedései fokozzák a pénzromlást. 

Friss inflációs előrejelzésükben úgy számolnak, akár jövő év elején 5 százalék alá csökkenhet a pénzromlás mértéke.

„Viszont a magasabb árszint az ugye tartósan velünk lesz. Mit jelent ez? Ezt azt jelenti, hogy a reálbérek, a bruttó nemzetgazdasági reálbérek esetében a magasabb árszint két és fél évvel vetette vissza a nemzetgazdasági bruttó átlagkereseteket” – magyarázta Balatoni András, az MNB igazgatója.

Az átlagbér szeptember óta lépést tart az inflációval. Ám egyelőre olyanok is visszafogják a fogyasztást, akik már többet költhetnének. A jegybank szerint óvatosak a családok.

„Azt látjuk, hogy több hónap telik el aközött, hogy a reálbérek már pozitívak és aközött, hogy a fogyasztás ismét növekedni tud” – mondta Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója.

Az Eurostat a sereghajtók közé sorolja a magyar fizetéseket, miközben a jegybank friss jelentése szerint „az élelmiszerek és üzemanyagok ára lényegében már megegyezik az uniós átlaggal” Magyarországon.

Úgy számolnak, ezek a cseheknél, a lengyeleknél és a románoknál is olcsóbbak, mint nálunk.

#Híradó#Videó#Gazdaság#vásárlóerő#fizetések#infláció#pénzromlás#mnb

Címlapról ajánljuk