Híradó

Komoly bajban van a magyar költségvetés, nagy szükség lenne az uniós milliárdokra, a szakértő szerint ezt akarja kikényszeríteni Orbán Viktor

Horváth NándorHorváth Nándor

2023. november 24. 16:55

Magyarországra látogat jövő hétfőn az Európai Tanács elnöke, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon. Mindezt azután, hogy a nemzetközi sajtó arról írt: a magyar kormányfő levélben jelezte, nem támogatnak újabb ukrajnai segélyeket vagy Oroszország elleni szankciókat. A Híradónak nyilatkozó külpolitikai szakértő szerint Orbán Viktor az uniós támogatásokat akarja így kikényszeríteni. Egy gazdasági elemző szerint szükség is lenne a pénzre, mert a magyar költségvetés gyakorlatilag tarthatatlan enélkül.

Mosolyogva fogadta Orbán Viktor tavaly májusban Ursula von der Leyent Budapesten. Az Európai Bizottság elnöke azért utazott váratlanul a magyar fővárosba, hogy a magyar kormány álláspontjáról egyeztessen az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban.

Hasonló tervekkel érkezhet Budapestre jövő hétfőn az uniós állam- és kormányfők testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke is. Charles Michel tegnap jelentette be, hogy Magyarországra látogat. A Politico című lap értesülései szerint azért, mert Orbán Viktor levélben közölte vele, hogy az ukrán uniós csatlakozást, az újabb ukrajnai támogatásokat és az Oroszország elleni szankciókat is megvétózza, ha nem hívnak össze egy Ukrajnáról szóló stratégiai megbeszélést.

A Híradónknak nyilatkozó külpolitikai szakértő szerint egyértelmű: a kormány valódi célja az, hogy kizsarolja az uniós támogatásokat a Tanácstól. 

Feledy Botond szerint erről tárgyalhatnak hétfőn.

„Mi az, amit el tudnak engedni? Elfogadják-e az igazságügyi módosításokat Magyarország részéről és ezért felszabadítanak-e forrásokat, Magyarország pedig hozzájárul-e olyan kérdésekhez, amiket eddig blokkolni szándékozott?” – teszi fel a kérdést.

A szakértő emlékeztetett rá, hogy tavaly decemberben is hasonló történt a magyar kormány és az unió között. Akkor a magyar kormánynak a tagállamok felháborodása miatt engednie kellett. Cserébe megszületett a megállapodás a magyar helyreállítási tervről. Ekkor a kormány azt remélte, hogy már idén tavasszal megérkezhet mind a 13 ezer milliárd forintnyi blokkolt uniós támogatás. Ez azonban azóta sem történt meg.

Orbán Viktor egy hete, a Fidesz kongresszusán így értékelte a helyzetet.

„A legfontosabb és legfényesebb haditett, igazi hadikos huszárcsíny, hogy Brüsszel pénzügyi zsarolási kísérleteit zátonyra futtattuk, a gazdaság ismét nő és még nőni is fog. Persze azt a pár eurót, amivel még tartoznak, be fogjuk hajtani.”

A Híradónknak nyilatkozó gazdasági elemző szerint ugyanakkor már a kormány sem vár gazdasági növekedést idén, a Pénzügyminisztérium által csütörtökön közzétett friss számok pedig azt mutatják, hogy a magyar költségvetés komoly bajban van. Az infláció miatt elszálltak az államadósság kamatkiadásai, és októberben a kormány többet költött erre, mint gyógyászati ellátásra. De Csiki Gergely szerint a költségvetési hiány így is tarthatatlan.

„Nagyjából ez egy lehetetlen küldetés még úgy is, hogy megemelték a költségvetési hiánycélt, tehát a módosított hiánycélt is nehéz elérni. Főként az adóbevételek, azon belül is az áfabevételek kedvezőtlen alakulása miatt” – magyarázta Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója.

A kormány megkeresésünkre annyit erősített meg, hogy Orbán Viktor valóban levelet írt Charles Michelnek, de azt nem árulták el, hogy miről, és a hétfői találkozóra sem terveznek sajtóeseményt.

#Híradó#Videó#európai unió#uniós pénzek#orbán viktor#Charles Michel#Európa#költségvetés

Címlapról ajánljuk