Híradó

Elfogadhatatlan a kormány számára, hogy nem túszokról, hanem civil fogvatartottakról beszélnek

Kéri BarnaKéri Barna

2023. október 29. 16:53

A kormány nem szavazta meg az azonnali gázai tűzszünetet követelő ENSZ határozatot. A külügy az RTL Híradó kérdésére azt közölte, egyebek mellett azért nem, mert a határozatban nem szerepel, hogy az Izraelből elrabolt túszokat azonnal, feltétel nélkül szabadon kell engedni. Csakhogy, a határozat szövegében szerepel: szabadon kell engedni a jogtalanul fogvatartottakat. A tárca erre úgy reagált: a határozat nem túszokról, hanem fogvatartottakról beszél, és ezt a magyar kormány nem fogadja el.

A magyar kormány a béke pártján áll az orosz-ukrán háború kapcsán. Erről már sokszor beszélt a miniszterelnök.

Az ENSZ-ben viszont két napja nemmel szavazott a magyar kormány arra a határozatra, amely Gázában azonnali humanitárius tűzszünetet követel. Magyarország mellett még 13 állam mondott erre nemet, 120 országgal szemben. A határozat egyebek mellett „elítél minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, és felszólít minden fogva tartott civil haladéktalan és feltétel nélküli szabadon bocsátására”.

A Külügyminisztérium vasárnap az RTL Híradó kérdésére ugyanakkor éppen azzal indokolta, hogy nem szavazták meg a dokumentumot, hogy az „nem szólít fel a több mint 200 túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására”. Felvetésünkre, hogy a szövegben szerepel a fogvatartott civilek haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedése, a tárca sajtófőnöke azt közölte: 

az arab országok által kezdeményezett határozatban nem túszokról, hanem civil fogvatartottakról beszélnek, és ez elfogadhatatlan a magyar kormány számára. 

Mint ahogyan az is, hogy a határozat „nem kellően kiegyensúlyozott”, „nem ítélte el a Hamász október 7-i terrortámadását” és „nem erősítette meg az államok önvédelemhez való jogát”.

A Jobbik szerint feltűnően másként kommunikál az ukrán és az izraeli helyzettel kapcsolatban a kormány.

A legszembeötlőbb különbség, hogy milyen drasztikusan szemben áll azzal, amit az ukrán háború kapcsán képvisel. Ez a határozat nem a konfliktus kirobbanása, meg a Hamász, meg egyéb dolgokról szól, hanem egy kialakult humanitárius krízis idején arra szólította föl a feleket, hogy egy rövid időre, amíg nem tud bemenni a segély, amíg nem tudják kimenekíteni a civileket gázából, legyenek szívesek tűzszünetet kötni

– mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke.

A parlament szerdán fogadta el az izraeli terrortámadást elítélő országgyűlési határozatot. A külügyminiszter akkor az izraeli konfliktus kapcsán nem a béke, hanem a harc fontosságáról beszélt.

Az egész világnak az az érdeke, hogy az a terrorellenes küzdelem, amelynek műveleteit nap, mint nap láthatjuk, sikeres legyen

– közölte akkor Szijjártó Péter.

A kormány szerint a két fegyveres konfliktus között az a különbség, hogy az orosz-ukrán háborúban két állam küzd egymással, Gázában azonban egy terrorszervezettel áll szemben Izrael.

#Híradó#Videó#izrael#ensz#béke#kormány#ma

Címlapról ajánljuk