Híradó

„Ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni” – gáz és áram nélkül maradhatnak Iványi Gáborék

Luigits TamásLuigits Tamás

2023. október 14. 18:46

Öt napot kaptak Iványi Gáborék, hogy befizessék a tartozásukat, különben elzárják intézményeikben a villanyt és a gázt. Ezt az MVM Zrt. közölte a hajléktalanszállót, hajléktalan kórházat, hátrányos helyzetű gyerekek iskoláit működtető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjével. A nyolcadik kerületi polgármester segítene, de szerintük most ennél nagyobb összefogás kell. 

Bár kint melegen sütött az őszi nap, sokan voltak az Oltalom Karitatív Egyesület Hajléktalan Szállásán péntek délután. A helyet Fűtött utcának is hívják, bár most nincs szükség a fűtésre. De ha lesz, akkor bajba kerülhetnek, mert a Magyar Villamos Művek Zrt. közölte a szállást is működtető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel, hogy öt napjuk van befizetni a tartozásukat, különben lekapcsolják az áramot, és elzárják a gázt. Erről korábban az rtl.hu is beszámolt. Iványi Gábor szerint ez végzetes lehet az összesen 63 intézményt: hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskolákat, óvodákat, hajléktalanszállót, hajléktalankórházat, és szociális intézményeket működtető szervezet számára. Minden veszélybe kerül.

A kórház, az óvoda bezárhatnak ezek, a kórház nem tud működni – most ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni – kórházak nem veszik fel őket, hát tudjuk, hogy milyen állapotban van az egészségügy

– mondta Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke.

A MET intézményei összesen 680 millió forinttal tartoznak, ezt úgy halmozták fel, hogy az állam a bírósági döntések ellenére sem rendezte egyházi státuszukat, így nem kapják meg a normatív támogatás mellé járó kiegészítő támogatásokat. Ráadásul az elmúlt 10 évben lassan összegyűltek az adó és közműtartozások is, és már az alkalmazottakat sem tudják rendesen fizetni. Iványi Gábor szerint az iskolákat átadhatnák az államnak, de ennek a gyerekek és a szülők innák meg a levét.

Ők fogják átvenni a vidéki iskoláinkat, a hátrányos helyzetű gyerekeinket, akik megkapták a fejlesztést, és akiknek a szülei pontosan tudják, hogy ahogy kiesnek ebből a rendszerből ennek vége, lesz esetleg egy alibi oktatás – mindenkit elhelyezünk alapon – aztán aki ezt nem bírja, vagy úgy látja, hogy ez tök értelmetlen az legfeljebb nem jár iskolába azután elkezdik büntetgetni

– mondta Iványi.

A nyolcadik kerület polgármestere felajánlotta a segítségét, de azt mondja, most sokak összefogására van szükség.

Az egyik segítség az egy aggregátor, ezt polgármesteri hatáskörben a polgármester megteheti, és természetesen felkerestem, illetve írtam a polgármestertársaimnak, hogy most egy olyan helyzet van, amiben szükség van az ő segítségükre is, ha bezár a Dankó utcai hajléktalanszálló az óriási humanitárius krízis

– mondta Pikó András, VIII. kerületi polgármester.

A Híradó megkereste az MVM-et, hogy megtudja, méltányossági alapon nem tudnak-e megállapodásra jutni Iványiékkal. Azt írták: már többször tárgyaltak, korábban féléves moratóriumot is vállaltak, de ez már lejárt. Az RTL megkereste a kormányt is, azt válaszoltak: ha jelzik a kormányhivatalnak, átveszik a gondozottakat, „az állami intézményrendszer felkészült a hátrányos helyzetű, szociális ellátására szorulók fogadására is.”

Az állami MVM egyébként a következő tíz évben az rtl.hu számításai szerint akár 34 millió eurót, vagyis mintegy 13 milliárd forintot is kifizethet szponzorációként a Ferencvárosi Torna Clubnak.

Ajánló: MVM-szerződések: akár 13 milliárd forintot is kaphat az FTC tíz év alatt

Október elején szolidaritási napot szervezett a krízishelyzetben lévő Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményeinek javára a NoÁr Mozgalom. Iványi Gábor szervezetétől akkor újabb 70 millió forintot vont el az adóhatóság. Az eseményen több zenész és színész is részt vett. Nagy Ervin arról beszélt az RTL Híradónak, ha másként nem megy, akkor szerinte közvetlenül kell támogatni Iványi Gáborék munkáját.


A MET iskoláiban súlyos a helyzet, van, ahol már hónapok óta nem tudtak fizetést adni a tanároknak. Júniusban kaptak utoljára fizetést, mert a szervezet számlájára érkező pénzt adótartozás miatt elvonja a NAV. Az állam átvenné az intézmények működtetését, de Iványi Gábor egyelőre nem szeretné azokat átadni, mert nem bízik benne, hogy megfelelő ellátást kapnának a rászorulók. A MET körülbelül húszezer hátrányos helyzetű emberről gondoskodik naponta.

#Híradó#Videó#iványi gábor#mvm#aggregátor#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk