Híradó

„Idáig vizes a falam, és ez odabent penészedik, süllyed, reped” – nem halad a kártalanítása a recski sárömlésben érintett családoknak

Horváth NándorHorváth Nándor

2023. október 9. 19:13

A kormány korábban félmilliárd forintot különített el sérült és lakhatatlan házak tulajdonosainak, de ők abból még semmit sem kaptak kézhez. Az LMP kiderítette: a sárlavinát okozó bányacéget az illetékes hatóság 3 millió forintra büntette. Az ellenzéki párt szerint ez nevetséges, és a kormánynak a teljes kárösszeget a cégre kellene hárítania. A polgármester szerint nem a bírság a lényeg, hanem hogy megoldódjanak a helyiek életkörülményei.

A méltatlan recski helyzetről nyáron a Házon kívül forgatott. A riportból kiderült: az elmúlt hónapokban többször is sárlavina öntötte el a recski Hunyadi utcát. A hegyről lezúduló eső több házat elárasztott, a helyiek rokonokhoz vagy tornatermekbe költöztek. Szerintük mindez a közelükben épülő andezitbánya miatt van, amelynek területén fákat vágtak ki, így nincs, ami megfogja a csapadékot. A kormány félmilliárd forintot különített el a károsultaknak, de még mindig csak a kárfelmérés zajlik, az érintett családok várnak. 

A félmilliárd forint sorsáról a Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft. dönt. (Ez az a lakásalap, amelynek a nehéz lakhatási helyzetben lévők segítése a feladata, de közpénzből csaknem 1,3 milliárd forintot költött szakértőkre 2022-ben. A százmilliók elköltése után is sikerült nyereségesre kihoznia az évet.) 

#Híradó#Videó#Belföld#recsk#kártalanítás#sárlavina#bányacég

Címlapról ajánljuk