Híradó

42 milliárdot adott az állam a cégnek, amit Mészáros Lőrincék 6 milliárdért vettek meg – most kiderülhet, hogy miért

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2023. július 29. 18:53

Ki kell adnia a kormánynak a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos iratokat, miután az MSZP frakcióvezetője jogerősen pert nyert az Energiaügyi Minisztériummal szemben. Tóth Bertalan két és fél éve próbálja kideríteni, miért érte meg az államnak több tízmilliárd forintot költeni a részben Mészáros Lőrinc tulajdonában álló erőműre. Az Energiaügyi Minisztérium annyit közölt, végrehajtják a Kúria jogerős döntésében foglaltakat.

Az erőmű bezárása az egy tragédia lenne azon a környéken

– mondta Orbán Viktor még 2020 elején. Szerinte tízezer ember munkahelye került volna veszélybe a Mátrai Erőmű bezárásával, ezért vásárolta meg az állami Magyar Villamos Művek még 2020 tavaszán Mészáros Lőrinc érdekeltségétől a veszteséges és korszerűsítésre szoruló létesítményt.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az év márciusában azt mondta, hogy a cégcsoportot 17,44 milliárd forintért vásárolták meg. Ám 

a hazai energiabiztonság megőrzése érdekében a kormány ezután további 42 milliárd forintot juttatott a cégcsoportnak. Pedig Mészáros Lőrinc érdekeltsége két évvel korábban csak 6 milliárdot fizetett érte, majd 11 milliárd forint osztalékot is kivettek a cégből. 

Azonban a szükséges, 300 milliárd forintos korszerűsítés előtt adták el az államnak a Mátrai Erőművet. 

Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője 2021 januárjában indított közérdekű adatigénylési pert. Most elmondta:

két és fél év pereskedés után végre megtudhatjuk, hogy miért érte meg a magyar államnak visszavásárolni a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől.

Bár első és másodfokon is nyert, a kormány felülvizsgálatot kért a Kúriától. A bíróság most a megismételt eljárásban is Tóth Bertalannak adott igazat. Így az Energiaügyi Minisztériumnak 15 napon belül ki kell adnia az Magyar Villamos Művek 2019-es és 2020-as tulajdonosi határozatait.

Tóth Bertalan szerint ezekből az iratokból kiderül, hogy a magyar állam milyen utasításokat adott az MVM-nek, milyen háttérinformációk, milyen tanulmányok alapján, milyen értékbecslés alapján állapította meg ezt a több 10 milliárd forintot, amennyibe került a magyar adófizetőknek a Mátrai Erőmű.

Hogy pontosan mikor adják ki az adatokat, arról Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy hete Tusnádfürdőn még nem beszélt. Azt viszont elmondta, hogy folytatják a rezsicsökkentést. Ehhez viszont szükség van a Mátrai Erőmű korszerűsítésére is, hiszen ez biztosítja a magyar villamosenergia-termelés nagyjából egyötödét. 

Kerestük a Magyar Villamos Műveket, hogy elkezdték-e már a 3 éve megígért átalakítást, és eddig mennyit költöttek korszerűsítésre. Kérdéseinkre az Energiügyi Minisztérium válaszolt, azt írták, az erőmű „visontai telephelyén épülhet meg a Kelet-Magyarországra tervezett három korszerű kombinált ciklusú gázerőművi blokk egyike”. Hozzátették azt is, hogy a Kúria jogerős döntésében foglaltakat végrehajtják.

#Híradó#Videó#Gazdaság#mészáros lőrinc#mszp#tóth bertalan#nyilvánosság#extraprofit#mátrai erőmű#per#kúria

Címlapról ajánljuk