Híradó

Semmit nem árul el a Honvédelmi Minisztérium a horvátországi helikoptertragédiáról

Horváth NándorHorváth Nándor

2023. július 24. 19:05

Nem árulja el a Honvédelmi Minisztérium, hogy áll az egy hónapja lezuhant magyar helikopter balesetének vizsgálata. Az RTL Híradó napok óta hiába kérdezi a szaktárcát, hogy hol vannak a roncsok, kik vizsgálják azokat, mi lehetett az oka a balesetnek és lesz-e hatása a hasonló kiképzésekre, semmilyen választ nem kapunk. Ahogy hétfőn sem nyilatkozott a honvédelmi miniszter az új honvédségi helikopterek átadásakor. A gyártó cég vezetője részvétét fejezte ki az elhunyt magyar katonák hozzátartozóinak.

16 vadonatúj Airbus helikoptert vásárolt a magyar kormány, az első két csapatszállító gépet hétfőn szállították le a honvédségnek a szolnoki repülőtéren. 

Az eseményen részt vett a cég vezetője is, aki beszéde legelején részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak a négy héttel ezelőtti horvátországi tragédia miatt: kiképzés közben szintén Airbus gyártmányú helikopterrel három magyar katona zuhant le.

„Műszaki szakértőink bevonása a baleset kiváltó okainak elemzésébe számomra nagyon erős jele a partnerségünkbe vetett bizalmuknak, és ezt szeretném melegen megköszönni” – fogalmazott Bruno Even, az Airbus Helicopters elnöke.

A honvédelmi miniszter megköszönte a részvétnyilvánítást, ahogy a szolnoki bázis katonáinak a munkájukat az új helikopterek fogadásában.

„Kívánok nekik sok balesetmentes és kiváló felkészülést nyújtó szolgálatot ezekkel a csodálatos madarakkal” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A négy héttel ezelőtti horvátországi balesetről vagy az azzal kapcsolatos vizsgálatról egy szót sem ejtett a honvédelmi miniszter, és kérdésekre sem volt lehetőség. 

Továbbá hiába kérdeztük majdnem egy hete, hogy a magyar és horvát fél közösen vagy külön vizsgálja a baleset körülményeit, lehet-e már bármit tudni a baleset okairól, hol vizsgálják a roncsokat, illetve lesz-e hatása a balesetnek a további gyakorlatokra, semmilyen választ nem kaptunk.

#Híradó#Videó#Belföld#honvédség#helikopterbaleset#airbus#helikopter#Szalay-Bobrovniczky Kristóf#honvédelmi miniszter

Címlapról ajánljuk