Híradó

Kötelezi a kormány a bankokat: írják meg ügyfeleiknek, mennyit buktak azon, hogy nem állampapírba fektettek

Velti LászlóVelti László

2023. július 19. 18:19

Az inflációra hivatkozva kell levelet küldeniük a bankoknak, hogy mennyit buktak náluk, akik nem állampapírba fektetettek – ez derült ki a kormány friss tervezetéből. Az egységes tájékoztató várhatóan három államkötvény hozamát ismerteti, de a legígéretesebb, az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírt kihagyták belőle a Bank360.hu szerint. A levélből minden ügyfél kap, ám felmérések szerint a magyarok 40%-ának nincs megtakarítása.  

Nádas Pálné alig képes lépést tartani az Unió legmagasabb, magyarországi inflációjával. A nyugdíja átlag alatti, de az elmúlt években egy keveset félretett. Azt mondja, nem kötheti le a spórolt pénzt, akármennyit kínál érte a kormány.  

Ha hirtelen valami hiba történne, valamelyik háztartási gépem elromlik, a villanybojler régi már, vagy a mosógépem, akkor nem tudnám megcsináltatni, ha befektetnék az állampapírokba.

A kormány szerint van még mit állampapírba fektetni. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára tegnap az állami rádióban azzal érvelt, hogy még mindig gigantikus összegek parkolnak lekötetlenül a bankszámlákon.

Jelenleg ez összesítetten 6-7 ezer milliárd forint. Ez egy jelentős összeg, amit lehet, hogy érdemes lenne megmozgatni

–  jegyezte meg Turi Anikó, közigazgatási államtitkár. 

Az inflációra hivatkozva kötelesek majd levelet küldeni a bankok, hogy mennyit buktak az ügyfelek, ha náluk tartották a pénzt, ahelyett, hogy állampapírba fektettek volna. 

Várhatóan ezt, a kormány által megfogalmazott tájékoztatót kell továbbítaniuk. Ez most derült ki egy friss tervezetből.  

Van olyan állampapír is, a Kincstári Takarékjegy, amit fizikailag a postán meg lehet vásárolni

– mondta az RTL Híradónak Tóth Levente, a Bank 360.hu kommunikációs vezetője. 

A Kincstári Takarékjegybe fektetett egymillió forint egy év alatt 70 ezret kamatozott, a bankbetéteknél lényegesen kedvezőbben, de az inflációnál visszafogottabban. Például ez szerepel az egységes levél tervezetében, amely két másik, elektronikus államkötvény hozamát is ismerteti. A tájékoztató nem teljeskörű.

Tóth Levente szerint éppen az az állampapír hiányzik a levélből, ami most a legnépszerűbb a kisbefektetők körében, az inflációkövető prémium állampapír. Valójában az elmúlt időszakban és az elkövetkező időszakban, különösen jövőre valószínűleg ennek lesz a legmagasabb kamata azokhoz képest, amelyek fel vannak sorolva a levélben.

A bankok október és december között kötelesek majd továbbítani a levelet minden ügyfélnek. Pedig az általunk kérdezett szakértő szerint a magyarok 40%-ának nincs megtakarítása.

„A lakosságnak a felső 10 százalékának a birtokában van a pénzügyi vagyonnak a 62 százaléka. Nekik nyilván már régóta van állampapírjuk és különböző megtakarításuk, viszont a lakosság nagyrészének olyan kevés pénze van, amit nem biztos, hogy érdemes hosszú távra befektetni vagy ezek az emberek nem is nagyon foglalkoznak vele” – mondta a magyarok megtakarítási hajlandóságáról Gergely Péter, a biztosdontes.hu pénzügyi szakértője. 

Kerestük a kormányt, hogy miért nem korábban indították a figyelemfelhívó kampányt, miután már tavaly decemberben átlag 15%-os idei inflációval számoltak, de erre nem válaszoltak. Azt írták, azért ösztönzik az állampapírvásárlást, hogy a megtakarítások „megőrizhessék értéküket”.

#Híradó#Videó#Gazdaság#magyar állampapír#bank#megtakarítás

Címlapról ajánljuk