Híradó

Másodfokú hőségriasztás és vörös kód, nálunk is tombol a hőség

Lévai RenátaLévai RenátaHajdú OrsolyaHajdú OrsolyaFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. július 11. 18:36

Másodfokú hőségriasztás és úgynevezett vörös kód van jelenleg érvényben Magyarországon. A világon pedig a múlt hét volt a valaha mért legmelegebb időszak. Európa-szerte tombol a hőség. Az éghajlatváltozással foglalkozó szakportál alapítója szerint katasztrofális következményei lesznek, ha tovább fűtjük a légkört.

A szerda éjfélig tartó hőségriasztás miatt hétfőn életbe lépett az úgynevezett vörös kód, ezért minden szociális intézmény köteles befogadni a hajléktalan embereket és azokat, akik az utcán bajba kerülnek a kánikula miatt.

Madridban 39 fokot mutatott a hőmérő a buszmegállóban, az utcákon napernyővel sétálnak az emberek. Európa-szerte tombol a hőség. Hétfőn Genfben a Meteorológiai Világszervezet klímamegfigyeléséért felelős vezetője azt mondta, július első hetében volt a valaha mért legmelegebb időszak a világon.

A Másfélfok éghajlatváltozással foglalkozó szakportál alapítója szerint régóta jól látszik a globális felmelegedés tendenciája.

A tudományos közösség már legalább negyven éve figyelmeztet arra, hogy ha a fosszilis energiahordozók égetésével és a jelenlegi világgazdasági rendszerünk berendezkedésével tovább fűtjük a légkört annak katasztrofális következményei lesznek.

– mondja Vigh Péter, aki szerint jelentős esély van arra, hogy a rekordhőmérsékletek újra és újra megdőlnek, az esők és zivatarok pedig egyre erőteljesebbek lehetnek.

#Híradó#Videó#Időjárás#vörös kód#hőség#kánikula#klímaváltozás

Címlapról ajánljuk