Híradó

Hiába örül Hende Csaba, nagyjából sem értük utol az osztrákokat és belátható időn belül nem is fogjuk

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. június 16. 18:13

Nagyjából utolértük az osztrákokat. Ezt írta a fideszes Hende Csaba a Facebookra egy aszfaltozott utcáról. Pedig Magyarország gazdasági lemaradása Ausztriától nem csökkent. Az osztrák átlagfizetés 2 és félszerese a magyarnak, míg az infláció nálunk jóval magasabb. Ausztriában élő magyarok azt mondták a Híradónak, már van olyan termék, amit ők hoznak haza, mert ott annyival olcsóbb.

Frissen aszfaltozott kis utcák Felsőcsatáron a pincék között. Az egyik ilyet tekintette meg a település polgármesterével együtt Hende Csaba, volt honvédelmi miniszter a napokban. Mindezt posztolta a facebookra is. Azt írta hozzá: Nagyjából utolértük az osztrákokat. Mármint azzal, hogy már Felsőcsatáron is ilyen szép aszfaltozott utak vannak.

De Hende Csaba posztjából az kimaradt, hogy idő után véget ér az aszfalt. Máshol még a kátyúkat sem tömték be.

Körülbelül ekkora a különbség a magyar és az osztrákok életszínvonala között is, ezt mesélték nekünk Ausztriában élő magyarok.

„Én nem látom, hogy Magyarország mikor fog felzárkózni” – mondja Miháczi Zsuzsa, aki 4 éve költözött Grazba. 

Nemcsak többet keresnek Ausztriában, de többet is ér a pénzük, így nem érzik kiszolgáltatottnak magukat.

„Keresel mondjuk 1400 eurót, ki tudsz venni 500 euróért egy ingatlant, a maradék 900 euróból kacagva megélsz, mert az napi 30 euró. 

Tehát itt egy egyedülálló fiatal, egy egyedülálló ember is bőven fent tudja magát tartani.

Ráadásul többféle támogatást is ad az osztrák kormány. Iskolakezdéshez például gyerekenként 100 eurót, ami ma 37 ezer forintot ér. És még 45 ezer forintnak megfelelő összeget a rászorulóknak. De van albérlet-, vagy fűtéstámogatás is.

A Tirolban élő Nagyné Hende Orsolya szerint ráadásul ma már az árak sem magasabbak, mint Magyarországon. Sőt.

„Régebben volt, hogy ha Magyarországra mentünk, akkor hoztunk termékeket onnan, mert olcsóbb volt, most inkább én viszek innen különböző dolgokat, mert sok minden olcsóbb, például a mosószer.”

Ausztriában 8,8 százalék volt az infláció májusban. Magyarországon ennek a két és félszerese. A Magyar Nemzeti Bank elnöke négy éve még azt mondta: 2030-ra utolérhetjük Ausztria fejlettségét.

„Az osztrák fejlettségi szint az akkori, 2030-as 80-100 százalék közötti sávjába kerülni, ez 1867 után nem sikerült, tehát történelmi sikert jelentenek és történelmi sikert jelent. Ezt a célt javasoljuk kitűzni.”

Orbán Viktor egy döntetlennel is kiegyezne 2030-ban.

„Az a helyzet, hogy az ember hajlik arra, hogy elfogadja az osztrákokkal való méricskélést, hiszen ez a régi meccs, szeretnénk legalább döntetlenre hozni – mondta 2019 februárjában a miniszterelnök.

De a Portfolio elemzője szerint erre sincs esély.

2030-ra az is kérdéses, hogy az európai unió átlagos gazdasági teljesítményét utol tudjuk-e érni. Ausztria 25 százalékkal van az EU átlagos teljesítménye felett, Magyarország pedig majdnem 25 százalékkal alatta

– magyarázza Hornyák József

 

#Híradó#Videó#ausztria#Gazdaság#keresetek#életszínvonal

Címlapról ajánljuk