Híradó

„A kaszinóbiznisz a jéghegy csúcsa” – online pénztárgépeket követel a Jobbik a kaszinókba

Magyar ÉvaMagyar Éva

2023. június 1. 18:46

Jókor vásárolta be magát a kaszinóbizniszbe Habony Árpád. A fideszes politikusoknak tanácsokat adó üzletember tavaly év végén vette át a honvédelmi miniszter helyét a budapesti kaszinókat üzemeltető cégcsoportban, így az idén kifizetett osztalék már őt gazdagítja. A hvg.hu írta meg először, hogy Habony Árpád érdekeltségének 5 milliárd forint jutott, a másik részvényes, Garancsi István érdekeltségének pedig 10 milliárd. A Jobbik online pénztárgépeket követel a kaszinókba.  

Habony Árpád 2001-ben még koronagondnokként nyilatkozott az RTL-nek. Aztán kiderült, hogy nemcsak a magas szintű vitrinekhez ért, hanem a Fidesz magas rangú politikusai is számíthatnak a tanácsaira. 

Habony Árpád közben gazdag üzletember lett, aki időről időre a címlapokra kerül azzal, hogy szabadidejében is luxuskörülmények között múlatja az időt. Tavaly év végén bevásárolta magát a kaszinóbizniszbe. A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf helyet vette át, és a cége 33 százalékos tulajdonrészt szerzett az öt budapesti kaszinót üzemeltető cégcsoportban. A lehető legjobbkor, mert a tavalyi nyereség így már őt gazdagította Garancsi István kormányközeli vállalkozó  mellett – erről a hvg.hu írt először. A friss mérlegbeszámolók alapján 

Habony Árpád érdekeltségének 5 milliárd, Garancsi Istvánénak 10 milliárd forint jutott a kaszinók bevételéből. 

A 24.hu szerint a két üzletember végül csak 2,5, illetve 1,6 milliárd forint osztalékot vett ki. Egyelőre.

Lukács László György a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta:

A kaszinóbiznisz talán a jéghegy csúcsa és egyben szimbóluma annak, hogy miként működik a Orbán-kormány gazdasági modellje.

A Jobbik frakcióvezetője szerint a modell a következő: a kicsiket az utolsó fillérig elszámoltatják, a legnagyobbakon pedig semmit sem kérnek számon. A kaszinókban még mindig nem kötelező az online pénztárgép, miközben egy faluvégi kisbolt bevételeiről naprakész információkkal rendelkezik az adóhatóság – mondják az ellenzéki pártnál.  

Méltatlan a legkisebbekkel szemben, hogy velük a legnagyobb szigorral lépnek föl, de azok, akik a kormányhoz közel vannak, nekik mindent szabad, senki nem ellenőrzi őket, és büntetlenül játszhatnak bárhogy azzal a pénzzel, és valószínűleg vihetik vagy offshore hátterű cégekhez, vagy a magánvagyonukat gyarapítva tartják itthon

– tette hozzá Lukács György.

A Jobbik már két éve szeretné elérni, hogy a kaszinók is legyenek rákötve a NAV-rendszerére, de eddigi kezdeményezéseik elbuktak a kormánypárti képviselők ellenállása miatt. Kérdeztük a kormányt, hogy tervezik-e az online kasszák bevezetése a kaszinókban, de adásunking nem válaszoltak.

 

#Híradó#Videó#Belföld#politka#kaszinók#habony árpád#garancsi istván#osztalék#milliárdok#top hírek

Címlapról ajánljuk