Híradó

Hiába a tragédiák sora, nem akarja korrigálni a Fidesz a nevelőszülői hálózatot

Magyar ÉvaMagyar ÉvaBoros KrisztinaBoros Krisztina

2023. május 10. 18:57

Leszavazta a Fidesz a népjóléti bizottságban a nevelőszülői hálózat korrekciójáról szóló ellenzéki javaslatot. A Párbeszéd azután kezdeményezte a rendszer felülvizsgálatát, hogy a közelmúltban több nevelőszülőnél élő gyerekkel történt tragédia. A témával kedden a Házon Kívül című műsorunk is részletesen foglalkozott. Kiderült, hogy szinte bárkiből lehet nevelőszülő, és vannak, akik csak a juttatásokért vállalják a feladatot.

Dinókné Rácz Éva tíz éve hivatásos nevelőszülő. A három vér szerintin kívül jelenleg még két gyereket nevelnek a férjével. Lenne még egy férőhelyük, mert nemrég elment tőlük egy kisfiú a testvéreihez, de egyelőre nem akarnak mást magukhoz venni – erről az RTL Házon Kívül című műsorának beszélt.

Lelkiekben meg kell erősödni. Mert most hogyan fogadjak úgy egy gyermeket, hogyha még a másikért fáj a szívem? Mert itt azért a minőségi nevelés ezeknél a gyerekeknél nagyon fontos. Az egyéni odafigyelés. Ha ezt nem tudod megadni, akkor az a gyermek csak felnevelődik 

– mondta Dinókné Rácz Éva.

A műsornak nyilatkozó szakemberek szerint egyre több alkalmatlan nevelőszülő is van. 

A Párbeszéd szerint rendszerszintű problémák vannak a magyarországi nevelőszülői hálózattal. Nincs komolyabb alkalmassági vizsga, és egy 60 órás képzés után szinte bárkiből lehet nevelőszülő.

A Házon Kívül kiszámolta: öt gyermek után – ami egyáltalán nem ritka a hivatásos nevelőszülőknél – a fizetéssel együtt csaknem 650 ezer forint juttatás jár havonta.

Ha arra gondolunk, hogy az országnak nagyjából a keleti fertályán milyen munkaerőpiaci nehézségek vannak, akinek ez jön szembe kínálatként, hogy nevelőszülő lehetsz, és nincs különösebb követelményhez kötve, nagy valószínűséggel nevelőszülő is lesz. Az, hogy az ő személyisége erre alkalmas-e, az már nem fog felmerülni 

– mondta Molnár László gyermekvédelmi szakember.

A Párbeszéd eseti bizottságot szeretett volna létrehozni a nevelőszülői rendszer felülvizsgálatára, de kedden az országgyűlés népjóléti bizottságában a kormánypárti képviselők leszavazták a javaslatot. A belügyminisztérium a Házon kívülnek nem válaszolt arra a kérdésére, hogy indítanak-e vizsgálatot a nevelőszülői hálózat fenntartóinál.  

A Házon kívül riportja itt látható!

#Híradó#Videó#nevelőszülői rendszer#párbeszéd#fidesz#Népjóléti Bizottság#top hírek

Címlapról ajánljuk