Híradó

Könnyű online munkát ígértek, milliárdos átverés lett belőle – 145 nyomozás indult Magyarország egyik legnagyobb csalási ügyében

Hujder ZoltánHujder Zoltán

2023. március 15. 17:17

Már 145 nyomozás indult az elmúlt idők egyik legnagyobb magyarországi csalási ügyében. Egy amerikai filmforgalmazó cég nevével visszaélve ajánlottak munkát, de ehhez előbb pénzt kellett befektetniük a jelentkezőknek. A befizetett pénz azonban eltűnt. Becslések szerint a csalók akár tízezer embert is átvertek, így a kár milliárdos nagyságrendű lehet. Híradónknak a cég egyik volt vezetője azt mondta, hogy ő ártatlan.

Ötvenen hallgatják az előadót, aki könnyű pénzt ígérő online munkáról beszél. Úgy tűnik, hogy az ajánlatot az egyik amerikai filmforgalmazó cég nevében teszi. Az ügy egyik károsultja – aki 1,2 millió forintját veszítette el – azt mondta, hogy a szervezők nagyon ügyeltek a látszatra. Azt kérte, hogy ne mutassuk arcát.

Voltak nekik céges sapkáik, céges pólóik, ami meggyőző volt egy laikusnak, aki még nem találkozott ilyen csaló átverő piramisjátékokkal

– mondta.

Az ajánlat szerint filmelőzeteseket kellett nézni, ezért adtak pénzt. Munkát azonban csak az kapott, aki befizetett legalább 48 ezer forintot. 

Információink szerint egy Németországban élő magyar férfi lehet az ötletgazda, aki társaival céghálót hozott létre. Tavaly november óta gyűjtötték a pénzt. Több irodájuk is volt, de azokat mással béreltették. A budapesti iroda vezetője az RTL-nek azt mondta, hogy sohasem találkozott főnökeivel. Egy orosz közösségi oldalt használtak, azon kapott utasításokat. Ma már ő is úgy látja, hogy a szervezet vezetői a munkát keresők pénzére utaztak, de egy darabig az új befizetők pénzéből a korábban belépett tagok is milliókat kaptak.

Most úgy őszintén.. tehát mindenkinek úgy fizettek, és álmomban nem gondoltam volna, hogy ez lesz belőle. Tényleg mindenkinek fizettek, nagyon sok embernek 

– nyilatkozta telefonon az iroda vezetője.

Azt állítja: őt is becsapták. Még a róla és a céges autójáról készült képek is csak a színjáték részei voltak.

Odamentem a kereskedésbe, utána mondták, hogy ezt az autót csak úgy tudom megkapni, hogyha hitelt veszek fel 

– tette hozzá.

A volt irodavezető úgy tudja, hogy a szervezet vezetői egy NAV-vizsgálat miatt tűnhettek el. Március elsején minden Telegram-fiókot töröltek, és azóta minden korábbi munkatárs elérhetetlen. A becslések szerint tízezer ember is befizethetett a szervezetnél, így a kár akár milliárdos is lehet.

A csalással gyanúsítható cégvezetők eltűnése utáni héten annyi feljelentés érkezett, hogy országszerte 145 eljárás indult. Ezekről azonban a nyomozások érdekére hivatkozva a rendőrök egyelőre nem árulnak el részleteket.

 

#Híradó#Videó#bűnügy#Baleset-bűnügy#rtl#csalás#top hírek

Címlapról ajánljuk