Híradó

Idén már zakatolnia kéne Paks2-nek, de jó, ha 10 év múlva működni fog, mert az „atomerőművek hosszan épülnek”

Vorák AnitaVorák Anita

2023. február 11. 16:45

Jövőre elkezdődik Paks2 építése – ezt mondta a Roszatom vezetője a héten újságíróknak. Amikor kilenc évvel ezelőtt Orbán Viktor megállapodott Vlagyimir Putyinnal az új blokkokról, a kormány azt ígérte, hogy az első idén már működni fog. Az energiaügyi miniszter egy hónapja már 2032-re várta az indulást, mert szerinte az atomerőművek sokáig épülnek. 

Az új blokkok építését már tavaly elkezdték előkészíteni, ehhez öt méter mélyen kell kitermelniük a földet, a munka ehhez már el is kezdődött. De a tényleges építkezésre még várni kell, legalábbis a Roszatom vezérigazgatója az orosz állami hírügynökség tudósítása szerint a héten azt mondta újságíróknak, hogy jövőre várható az első beton kiöntése. Szerinte az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik.

„Megnyugtathatok mindenkit, az elmúlt 40 esztendő legjobb üzletét fogja megkötni Magyarország” – ezt 2014. január 16-án ígérte meg Lázár János, éppen aznap, amikor Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában megállapodott egymással. Akkor még úgy volt, hogy az első blokk 2023-ban kezdhet el működni, ez két nappal később már egy éves csúszásban volt.

Az atomerőmű, ha a magyar parlament jóváhagyja a nemzetközi megállapodást, akkor tíz év múlva fog leghamarabb működni, tehát 2024-25 lehet az első esztendő, amikor az első blokk megkezdi a működését

– mondta akkor Lázár János.

Azóta a földmunkákon kívül az erőmű beruházási központja épült fel, és tavaly nyáron már állt a betonüzem váza. 2014-ben a fideszes többségű parlament két héten belül megadta a jóváhagyást, de az engedélyezés hosszú évekig húzódott. A magyar hatóságok végül csak tavaly nyáron adták ki az első új blokk építési engedélyét. Gulyás Gergely miniszter csütörtökön az RTL Híradó kérdésére nem árulta el, mikorra fejeződhet be a beruházás.

Mi azt szeretnénk, hogy ha mielőbb elkészülne a paksi atomerőmű két újabb blokkja. És természetesen a szankciók ezt már jelenlegi formájukban sem könnyítik meg, de olyan akadályt nem támasztanak, ami miatt megvalósíthatatlan lenne az atomerőmű-bővítés

– mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

Az új enerigaügyi miniszter egy hónapja az állami rádióban mondott új céldátumot.

De hát az ilyen atomerőművek hosszan épülnek, tehát 2032-re számolunk most

– mondta Lantos Csaba.

A bővítés költségeit a kormány 80 százalékban orosz hitelből fedezi. Gulyás Gergely szerint egyelőre nincs tartozása az országnak. Úgy tudja, amit már lehívtak, azt 2-3 hónap múlva vissza is fizették.

Az államadósság-kezelő központ nyilvántartása szerint Magyarország utoljára szilveszterkor kapott nagyjából 11 milliárd forintnyi eurót Oroszországtól. A beruházás előkészítésére létrehozott cég 2014-től 2021-ig 18,5 milliárd forint veszteséget termelt.

#Híradó#Videó#paks2#építkezés#lázár jános#Lantos Csaba#atomerőmű#csúszás#vlagyimir putyin#orbán viktor#top hírek

Címlapról ajánljuk