Híradó

Nem minden önkormányzati távhőcéggel fizetteti meg az állami MVM a kötbért

Horváth NándorHorváth Nándor

2023. január 18. 17:49

Nem minden önkormányzatnak kell kötbért fizetnie az állami gázszolgáltatónak, amiért kevesebb gázt fogyasztottak annál, mint amire leszerződtek – derül ki a HVG összesítéséből. Újbuda például 10 millió forintot fizethet, amiért 35 milliót spórolt, amúgy a kormány előírásának megfelelően. A Híradónknak nyilatkozó szakértő szerint az MVM-nek nagy veszteséget okoz, hogy a távhőcégek az enyhe tél és a spórolás miatt nem használják el a drágán, előre megvásárolt gázt.

A mostani télen eddig az enyhe időjárás és a rezsidíjak drasztikus emelkedése utáni spórolás miatt a korábbinál sokkal kevesebb gáz fogyott. Ez azonban nem mindenkinek örömhír. Ahogyan mi is beszámoltunk róla, az önkormányzati távhőcégek jó része az állami MVM-mel kötött szerződésben foglaltnál kevesebb gázt használt fel. Emiatt kötbért kell fizetniük. Például a szegedi, a miskolci, és az újbudai önkormányzatnak.

„Takarékoskodunk, mert ezt kérte a kormány. Takarékoskodunk, mert a télapó is mellénk állt. 600 gigjoule-lal kevesebbet használunk el, 35 millió forintot megtakarítunk, ezért az állam 10 millió forintra megbüntet bennünket” – panaszolta László Imre, Újbuda polgármestere.

Pedig korábban a kormány a rezsitámogatás egyik feltételéül szabta a megtakarítást.

„Mindenkinek a saját területén kell spórolni, a lehető legtöbbet megtakarítani az állami intézményeknél, és az állam részét képezik ilyen szempontból az önkormányzatok is – közölte egy őszi kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter

A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a kötbér oka, hogy a nyáron – amikor a szerződéseket kötötték a távhőcégek, az MVM pedig ezek alapján betárazta a gázt – sokkal többe került egy köbméter, mint most.

„A gázszolgáltató megvette a gázt 200 euróért nyáron, azt ma már csak 55-ért tudja eladni, tehát ő ezen azonnal veszteséget realizál. A kötbér valójában ehhez a veszteséghez a hozzájárulása annak a fogyasztónak, aki még a minimum szerződéses mennyiséget sem tudja átvenni” – magyarázza Balogh József energetikai szakértő.

Balogh József hangsúlyozta: kötbér eddig is volt a rendszerben, bár korábban évente számoltak el a cégek és az MVM, mostantól viszont havonta.

„A világpiaci ár annyira volatilis lett, annyira sokat ugrál le-fel, hogy a gázszolgáltatónak nem mindegy, hogy a túlfogyasztás októberben van, januárban, vagy márciusban” – tette hozzá.

A HVG gyűjtéséből az is kiderül, hogy nem minden önkormányzati távhőcéggel fizetteti meg az MVM a kötbért. A lapnak a szekszárdi távhőcég azt válaszolta: bár ők is alul fogyasztottak, de nem kaptak kötbért, maguk sem tudják, hogy miért nem. Az MVM-et hiába kerestük, nem árulták el, hogy hány önkormányzati cégtől kérnek kötbért és mekkora összegben.

#Híradó#Videó#Belföld#távhő#mvm#kötbér#önkormányzatok#top hírek

Címlapról ajánljuk