Híradó

Leáldozott a „nullás” mobilalkalmazások csillaga

Barsi FanniBarsi Fanni

2023. január 11. 17:36

Március végétől nem lehet majd úgy használni mobilalkalmazásokat, hogy azok ne fogyasszanak a havi adatkeretből. Az úgynevezett nullás díjszabás megszüntetését egy uniós szerv kezdeményezte, hogy ezzel is az alkalmazások közti versenyt erősítsék. A szolgáltatók március 31-ig kaptak haladékot, hogy megfeleljenek az új szabályoknak. Ezzel a kisebb cégek járhatnak jól, az előfizetési díjak nem változnak.

Az emberek többsége az okostelefonján pötyög buszra várva, utazás közben. Így aztán igen jól jön, hogy vannak olyan zenelejátszó és chat alkalmazások, amelyeket sok díjcsomagnál korlátlanul lehet használni, vagyis nem merítik a mobil adatkeretet.

De már nem sokáig lesznek. Ezek az úgynevezett nullás díjszabású szolgáltatások ugyanis az Unió elektronikus kommunikációs testületének javaslatára március 31-én megszűnnek Magyarországon is – írta meg elsőként a HWSW szakportál. A Híradónak nyilatkozó szakújságíró szerint azért szűnik meg a korlátlan használat, mert ez túlságosan kedvez az amúgy is népszerű alkalmazásoknak és weboldalaknak, a kisebbek kárára.

„Ennek van egy versenytorzító hatása, a nagyobb, a népszerű platformok felé tereli a felhasználókat. Ezeket még népszerűbbé teszi, hogy még többet használják a felhasználók, a piacra frissen belépő kisebb szereplők pedig jóval kisebb eséllyel tudnak boldogulni” – magyarázza Koi Tamás, a HWSW szakújságírója.

A Yettel egyetért az uniós iránymutatással. A cég úgy látja, kevés ügyfelet érint a módosítás, és akit érint, az március után is ugyanannyit fizet majd a díjcsomagjáért.

„Ezek az úgynevezett zéró rates szolgáltatások ezek egy sok évvel ezelőtti trendet képviselnek úgyhogy elmondhatom, hogy napjainkban az ügyfeleinknek csak töredékét érinti.  Emiatt a havi előfizetési díjak nem emelkednek – mondta a Híradónak Mészáros Attila, vállalati kommunikációs igazgató.

A Telekom azt írta a Híradónak, hogy az előfizetőiket több platformon tájékoztatták a változásokról.

A Vodafone nem válaszolt a megkeresésünkre.

#Híradó#Videó#mobilinternet#adat#keret#alkalmazás#szolgáltatók

Címlapról ajánljuk