Híradó

Új menetrendet vezet be a MÁV – ezek a legfontosabb változások

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. november 13. 17:43

Minden Intercity megáll majd Hatvanban, de nem mindegyik áll meg Püspökladányban december 11-től – ezt is tartalmazza a MÁV új menetrendje. Eszerint az ország legforgalmasabb vasútvonalán, a debrecenin jelentős változások lesznek. Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár szerint jelentős előrelépés történik a MÁV és a Volán menetrendjének összehangolásában.

A Keletiből a Nyugatiba és onnan visszafelé közlekednek óránként a Kelet-Magyarországra tartó úgynevezett körintercity-vonatok. December 11-től a Keletiből Miskolc-Debrecen-Szolnok, majd a Nyugati Pályaudvar irányába már jóval korábban, 5 óra 25 perckor elindul az első vonat és Debrecenből is el lehet majd jutni a fővárosba este 9 óra után is.

Vitézy Dávid közlekedési államtitkár szombaton ismertette az új menetrend részleteit. Újdonság lesz, hogy sebesvonatok helyett óránként közlekedő úgynevezett interrégió vonatok fognak járni Budapestről Gyöngyösre és Egerbe, illetve Debrecenbe is. Ezek mindegyike motorvonat lesz, több közülük emeletes. Sok kritika érte a MÁV-ot amiatt, hogy a miskolci Intercity vonatok nem állnak meg Hatvanban. Ezt most korrigálják.

A közlekedésért felelős államtitkár elmondta:

Mind a hatvaniak, mind a Salgótarján felől érkező utasok számára jelentősen tudjuk javítani a kínálatot. Összességében számukra 25 perccel csökkent a menetidő Budapest felé.

A Budapest-Szolnok-Debrecen vonal az ország legforgalmasabb távolsági vasútvonala. Az itt közlekedő körintercityk a jövőben nem állnak meg Püspökladányban, a sebesvonatokat kiváltó interrégió vonatokkal lesz elérhető a város. A Közlekedő Tömeg civil egyesület elnöke szerint ez egy elfogadható kompromisszum az összességében kiszámíthatóbbá váló menetrendért.

Alapvetően örömteliek a változások egyszerűbben megjegyezhető, átláthatóbb lesz a menetrend, megszűnnek különböző közlekedési korlátozások, az elővárosi vonalakon hosszabb ideig érvényes a csúcsidei sűrű közlekedési rend

– mondta Szalay Áron.

Több Gödöllő környéki volánbusz menetrendje is úgy módosul, hogy azok a 15 percenként közlekedő vonatokra hordják az utasokat és a jövőben nem fognak közvetlenül bemenni Budapestre.

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#máv#menetrend#változás#debreceni vonal

Címlapról ajánljuk