Híradó

Az MVM-nek és a forintnak jó, de egy fillérrel sem lesz olcsóbb a gáz a halasztott fizetéstől

Kéri BarnaKéri Barna

2022. október 4. 18:12

Egy forinttal sem lesz olcsóbb a gáz attól Magyarországon, hogy az MVM és a Gazprom megállapodott: a magyar gázkereskedő három év alatt fizeti csak ki a következő fél évben vásárolt orosz gázt. A megegyezés ugyanakkor idén javít a 80 milliárdos veszteséggel küzdő MVM helyzetén és a forint árfolyamán is. A titkos szerződésből az nem derül ki, mit kér cserébe a Gazprom. A DK attól tart: a könnyítésért a magyar kormány a szankcióellenes politikájával fizet.

Orbán Viktor Moszkvában, nem sokkal a háború kitörése előtt, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt. Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel egyeztetett a hadműveletek megindítása után Moszkvában arról, kaphatunk-e még több gázt. És Szijjártó Péter New Yorkban, egyetlen uniós vezetőként tárgyalt Szergej Lavrovval, két nappal az orosz mozgósítás kihirdetése után.

Bár mind a 7 eddigi szankciós csomagot megszavazta, a kormány folyamatosan az Oroszországot sújtó szankciók ellen érvel.

„Ha energetikai szankció van a csomagban, akkor nem tudjuk, és nem is fogjuk támogatni” – közölte múlt csütörtökön Gulyás Gergely.

Négy nappal később Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be: 

az állami energiakereskedő cég, az MVM és az orosz Gazprom megállapodtak arról, hogy a következő fél évben vásárolt orosz gáz teljes vételárát csúsztatva, 3 év alatt kell csak kifizetni.

A DK európai parlamenti képviselője szerint ezt kapta cserébe a szankcióellenes politikájáért a kormány az oroszoktól.

A magyar belpolitikát, az Orbán-kormány döntéseit egyenesen Moszkvából irányítják. Ez történik most is, Orbán Viktor Vlagyimir Putyin kéréseinek megfelelően cselekszik, ezeket az igényeket szolgálja ki

– állítja Rónai Sándor

Holoda Attila energetikai szakértő szerint az idén 80 milliárd forintos veszteséget felhalmozó MVM a Gazprom segítségével tud a felszínen maradni, ugyanakkor ettől nem lesz olcsóbb a gáz itthon.

„Szemmel láthatóan az MVM elég nagy pénzügyi bajban van, hogy kifizethesse a saját gázszámláját. Ebből a szempontból hasonló helyzetben van, mint a lakosság, hiszen a lakosságnak is problémát okoz ez. A megállapodás alapvetően az MVM-en segít, de ettől nem lesz olcsóbb a földgáz – magyarázta a Híradónak Holoda Attila.

A Portfolio.hu elemzője azt mondja: az üzleti életben bevett szokás, hogy a fizetési nehézséggel küzdő üzleti partner könnyítést kap. A megállapodás nemcsak az MVM-nek, a forintnak is jó, hiszen csak később kell beszerezni a gáz megvásárlásához szükséges valutát, ez pedig erősítheti a forint árfolyamát.

„Kell várni egy pár napot, hogy eldönthessük, a keddi forinterősödés csak egy korrekció, amit az elmúlt napok elég intenzív gyengülése után látunk, vagy pedig valóban fordulatról beszélhetünk, és akár jöhet egy tartós forinterősödés” – mondta Beke Károly.

A gazdaságfejlesztési miniszter sajtóirodája azt közölte: a megegyezés megakadályozza, hogy a forint árfolyama a gáz tőzsdei árától függjön, ugyanakkor hozzájárul az ország „külső egyensúlyának jelentős javulásához”. 

Arra azonban nem válaszoltak, hogy mit kér cserébe a könnyítésért a Gazprom.

 

#Híradó#Videó#Gazdaság#gáz#gazprom#mvm#orosz gáz#gázár#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk