Híradó

18 megyében nem éri el az országos átlagot a munkavállalók fizetése

Kiss BalázsKiss Balázs

2022. április 25. 18:03

1500 forintra emelkedett a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére. A felmérést végző cég kereskedelmi igazgatója további növekedésre számít a szektorban. De ha tovább nő az infláció, szerinte ezek a megnövekedett keresetek mégis kevesebbet érhetnek. A KSH legújabb adatai szerint 18 megyében nem éri el az országos átlagot a munkavállalók fizetése.

A munkának és különösen a szakmunkának van jövője Magyarországon

Orbán Viktor ezzel nyitotta meg a Szakma Sztár elnevezésű fesztivált, ahol a tehetséges, fiatal szakmunkások versenyeznek egymással. Van is miért. Egy munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég kutatása 7000 munkavállaló adatait vizsgálta és azt derült ki, hogy a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1499 forintra emelkedett a tavaly ilyenkor mért 1358 forintos összegről.

A tavalyi év azonos időszakához képest 10,4 százalékos volt a növekedés, de vannak olyan országrészek, ahol ez a 16 százalékot is eléri – mondta a Híradónak Nógrádi József a felmérést végző, Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

Fizikai munkával Budapesten és Közép-Magyarországon lehet a legjobban keresni, 1600 és 1900 forintot óránként. A munkaerőhiány és a minimálbér nagyjából 20 százalékos emelése miatt ez bér várhatóan tovább nőhet, de a magas infláció miatt sokaknak mégis kevesebbet ér majd a pénze.

Az inflációs hatással mindenféleképpen számolnunk kell. A munkavállalók keresni fogják a jobban fizető munkahelyeket, hiszen az inflációs hatás eredményeként gyakorlatilag a reálbérük csökken

– tette hozzá Nógrádi József

Az országban amúgy igen nagy különbség van a bérek között. 

A KSH adatai szerint a nettó havi átlagkereset 18 megyében az országos átlag, vagyis 292 ezer forint alatt van. 

A legkevesebb pénzt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszik haza a munkavállalók.

A hivatalos országos átlag felett csak Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten lehet keresni, ahol havonta 308, illetve 360 ezer forint az átlagos nettó fizetés.

#Híradó#Belföld#Gazdaság#órabér#emelkedés#szakmunka#top hírek

Címlapról ajánljuk