Híradó

Megkérdeztük, mi alapján mondja meg a Magyar Szociális Fórum, hányan szenvedtek fagyhalált – a vezetőjük végül elsétált az interjúról

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 17:37

Ma több nagy híroldal is címlapon hozta a hírt, hogy a Magyar Szociális Fórum szerint 118-an fagytak meg tavaly október és idén február között. A Híradó stábja ma megkereste a szervezet elnökét, hogy árulja el, honnan veszik ezeket az adatokat. Annyit beismert, hogy nem hivatalos adatokat közölnek, és bár a szervezet be sincs jegyezve, ez sem probléma Simó Endre szerint, mert a Magyar Szociális Fórum egy „együttműködési tér”, és aki „együttműködik benne” az civil szervezetnek tartja. 

„Jó forrásokból” – így válaszolt Simó Endre arra a kérdésre, honnan vannak azok az adatok, amelyeket rendszeresen közölnek arról, hányan haltak meg amiatt, hogy megfagytak. Ezeket a sajtó egy része általában tényként közli, miközben hivatalosan soha senki sem erősíti meg az adatokat. Az RTL Híradó ezért utánajárt, mi lehet az információk forrása.

Simó Endre: Most máshonnan vannak adataink.

RTL: Ezt megnevezné, hogy honnan?

SE: Meg. Állami forrásokból, mert még vannak tisztességes emberek. Akik függetlenül attól, hogy megtiltják nekik, van bennük annyi közszolgálati és társadalmi empátia, hogy őszintén megmondják, még akkor is, ha mi nem fedjük fel a nevüket.

RTL: Tehát akkor ezek nem hivatalos adatok, amikre önök hivatkoznak?

SE: Hát mindenesetre nem a kormánytól származnak.

A szervezet vezetője arról is beszélt, meg sem próbálnak hivatalos adatokhoz jutni.

Fölösleges kérni, mert akkor az ember ezzel tölti az idejét

– mondta.

Állítása szerint a szervezetük azért nincs bejegyezve, mert az egy „együttműködési tér”. Később cáfolta, hogy orosz érdekeket képviselnének, noha korábban Simó egy másik szervezetét, a Magyar Békekört orosz propagandaszervezetnek nevezte Juhász Attila, külpolitikai elemző.

Simó az interjú végét ezután már nem várta meg, elsétált a helyszínről, igaz, közben még válaszolt arra, ki finanszírozza a szervezetét.

A nyugdíjunkból. Én magam. Semmi másból

– válaszolta távozóban Simó Endre.

A Híradó riportját ezen a linken nézheti meg.

#Híradó#Belföld#simó endre#fagyhalál#adatok#magyar szociális fórum#rtl

Címlapról ajánljuk