Híradó

5 érdekesség, amit kevesen tudnak az adventi időszakról

Cserei BettinaCserei Bettina

2021. november 28. 17:22

Az Adventről elsősorban a koszorú és a karácsonyra való felkészülés jut eszünkben. Régen azonban a böjt időszaka is volt, amikor tilos volt mulatságokat, lakodalmakat tartani. Koltay Erika, néprajzkutatóval összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit kevesen tudnak erről az időszakról. 

1.    Az első adventi koszorú egy kocsikeréken készült el 

Az Advent az egyházi év kezdetét jelzi, amit a keresztények már a negyedik századtól ünnepelnek. Az első adventi koszorút 1939-ben egy evangélikus lelkész, Johann Hinrich Wichern készítette el. A lelkész egy kocsikerékre erősítette a várakozást jelző gyertyákat és a zöld ágakat. Érdekesség, hogy az adventi koszorú használata tömegesen csak az 1980-as évektől terjedt el.


2.    A mostani négy adventi gyertya helyett régen huszonnégyet használtak


A 20. század elejéig az evangélikus körökben 24 gyertyát használtak Adventkor. Húsz piros gyertyát a hétköznapokon gyújtottak meg, míg a fehér gyertyákat vasárnaponként. Ma már négy gyertyát használunk, amik a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet jelképezik. A katolikus gyakorlatban három lila és egy rózsaszín gyertya ég a koszorún: a rózsaszín az örömöt jelképezi, a lila a böjtöt és a bűnbánatot.


3.    Mi köze van Adventnak András naphoz? 


Az Advent időszaka mindig András naphoz kötődik. Így a november 30-hoz legközelebb eső vasárnap, Advent első vasárnapja.


4.    Böjt és szerelmi varázslat


A régi időkben a testi-lelki megújulás időszaka volt Advent. A hívők böjtöltek és amikor megszólaltak a harangok -jelezve ezzel a hajnali misét-, azután nem tarthattak táncos összejöveteleket, így lakodalmat sem. Érdekesség, hogy amikor harangoztak a rotátéra (hajnali mise), akkor a lányok cukrot vagy mézet ettek, úgy tartották, hogy ezzel könnyen magukhoz csalogatják a legényeket. A harangkötélből pedig kiszedték a kenderszálat, amit befontak a pántlikájukba, azzal a reménnyel, hogy farsangkor sok kérőjük lesz.


5.    Boszorkányok az ólban


A népi gyakorlatban főleg Erdélyhez köthetők a babonás szokások: adventi harangszókor azért zárták be az összes kaput, hogy a boszorkányok nehogy megszállják az állataikat. A boszik állati alakjaihoz kötötték például azt is, ha a tehén nem adott tejet vagy ha a tyúkok nem tojtak tojást. 

Ma már főleg az adakozás és a várakozás van középpontban Adventkor. Az idén 30 éves Ökumenikus Segélyszervezet ezúttal is arra gyűjt, hogy egész évben segíteni tudja a rászorulókat. A járványhelyzet kezdete óta több segélykérő hívást kapnak.  

 

Borítókép:pexels.com

 

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogyan ünnepelték advent első vasárnapját Budapesten, akkor itt visszanézheted az RTL Híradó riportját:

 

 

#Híradó#advent#várakozás#adakozás

Címlapról ajánljuk