Híradó

Többmilliós játékfilm jegybanki pénzből

Oroszi BabettOroszi Babett

2016. június 4. 17:58

Több mint 65 millió forint közpénzt költ egy kisjátékfilm elkészítésére a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa – derítette ki az RTL Híradó. A film a magyar találmányokról szól majd. A Talentum Film Kft.-t, amely a pénzt kapta, egy héttel a döntés előtt jegyezték be. Az DK szerint az alapítványoknak nem dolga, hogy filmeket finanszírozzon, az alapítvány szerint a 25 perces alkotás a kis és középvállalkozások versenyképességét növeli majd.

A Magyar Nemzeti Bank alapítványai eddig jórészt arról híresültek el, hogy egymás után vásárolták fel a nagy értékű épületeket. Most viszont valami újba kezdenek. Az RTL Híradó megtudta, a jegybank Pallas Athéné Domus Innovationis nevű alapítványa 65 millió forintot adott egy 25 perces kisjátékfilm elkészítésére, amely 42 magyar találmányt mutat  be. Kérdésünkre az alapítvány ezt megerősítette. Közölték:

„A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány a Talentum Film Kft.-vel kötött szerződést 65.863.350 Ft + ÁFA összegben egy 25 perces ismeretterjesztő kisjátékfilm elkészítésére „Magyar találmányok” címmel.”

A film egy férfi és egy nő napján keresztül mutatja majd be a találmányokat, a tervek szerint szellemesen és könnyedén.

„A filmhez írt forgatókönyv egy férfi és egy nő egy napját dolgozza fel, amelynek dramaturgiája célzottan arra irányul, hogy szellemesen és könnyedén mutassa be a mintegy 42, magyarokhoz köthető találmányt” – írta az alapítvány.

A szerződéskötésről szóló döntést idén március 23-án hozták meg. A pénzt egy olyan cég kapta, ami akkor alig néhány napja létezett: a Talentum Film Kft-t egy héttel a döntés előtt, március 17-én jegyezték be. A cégnek egy 7. kerületi társasházban van a székhelye. A társasházba további majdnem ezer vállalkozás van bejegyezve. A cég tulajdonosát hiába kerestük, nem reagált levelünkre.

A DK szerint az alapítványoknak nem az a dolga, hogy filmalkotások elkészítését támogassa.

„Amit Matolcsyék ebben az ügyben csinálnak, az a DK szerint törvénytelen és elfogadhatatlan. Hiába mondják azt, hogy ez nem a mi pénzünk, a jegybank pénze, az alapítványok pénze a mi pénzünk” – mondta az RTL Híradónak Molnár Csaba alelnök.

Kerestük a PADI-t, hogy megtudjuk, miért vágtak bele a filmkészítésbe, de nem nyilatkoztak. Írásban azt közölték, az alapítvány célja a kis és közepes vállalkozások versenyképességének elősegítése. A fejlődéshez pedig szerintük elengedhetetlen a tudományos ismeretek és tapasztalatok megismerése. A magyar találmányokról szóló film - állításuk szerint - ebben is segít majd a vállalkozásoknak.

„A PADI Alapítvány célja a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének elősegítése és a magas hozzáadott értékű foglalkoztatás erősítése, ennek részeként a vállalkozói ismeretek bővítése, az innováció és a vállalkozói tudásteremtés ösztönzése. A fejlődéshez elengedhetetlen a gazdaságban is alkalmazható tudományos ismeretek és tapasztalatok megosztása, a hazai és európai uniós támogatási és pályázati programokban való részvétel lehetőségének bővítése, valamint a tudományos-technológiai és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok fejlesztése is. A film elkészítése a fenti célokkal összhangban segít megismertetni és népszerűsíteni a magyar innovációt és a magyarokhoz köthető találmányokat” – írta az alapítvány.

Megkérdeztük azt is, hogy mi alapján választották ki az akkor egy hete létező, referenciákkal nem rendelkező céget a feladatra, de erre nem kaptunk választ.

 

#Híradó#mnb#alapítványok#filmforgatás#szerződés#közpénz

Címlapról ajánljuk