Gazdaság

Utánvételes fizetéssel szokott rendelni? Feketelistára kerülhet, ha nem veszi át a csomagot

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 6:29

Milliós károkat okoz a webshopoknak, hogy sokan nem veszik át az utánvétellel rendelt csomagokat, ezért összefogtak a gyakorlat ellen. 

Feketelistára kerülnek, és a jövőben csak előre fizethetnek azok a vevők, akik jelzés nélkül nem veszik át utánvétes csomagjaikat – írta a 24.hu. Magyarországon a csomagok mintegy 60 százalékát utánvétellel rendelik meg a vevők, és az összes megrendelés mintegy 1-5 százalékában a vevők – anélkül, hogy ezt jeleznék előre a futárnak vagy a webáruháznak – nem veszik át az utánvétes csomagot. Ez pedig jelentős többletköltséget okoz a webáruházaknak, bevétel nélkül.

A kereskedők eddig azt a módszert alkalmazták, hogy vezettek egy saját „feketelistát”, és akik gyakran nem vették át a csomagot, annak nem kínálták fel az utánvétes fizetés lehetőségét. De ha az illető másnap egy másik webshopnál próbálkozott, akkor sikerrel járhatott.

Ennek szeretnék elejét venni az Utánvét Ellenőr rendszeréhez csatlakozó webshopok azzal, hogy együttműködve kiszelektálják azokat a vevőket, akik gyakran nem veszik át az utánvétes csomagot, és számukra csak előre fizetést ajánlanak fel. A 24.hu cikke szerint már több mint 1630 webáruház használja a rendszert, és az Ecommerce Hungary webshopos érdekvédelmi szervezet arra számít, hogy előbb-utóbb a webáruházak zöme csatlakozni fog.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

#Gazdaság#utánvétel#rendelés#feketelista#webshop#webáruház

Címlapról ajánljuk