Tudomány-Tech

A Temuról rendelt kaputelefont, azt vette észre, hogy hackerek nézegetik az udvarát

rtl.hurtl.hu

2024. március 5. 7:05

Érdemes kétszer is meggondolni, hogy mit rendelünk a manapság nagy népszerűségnek örvendő online áruháztól.

A Consumer Reports (CR) friss jelentése szerint számos videós kaputelefonnál felmerültek olyan aggályok, hogy könnyen feltörhetők, így a kaputelefon kamerájának képét hackerek nézegethetik, ki-be kapcsolhatják, lényegében amikor csak akarják. A HVG szemléje szerint az Eken és Tuck néven forgalmazott eszközök, melyek az Amazonon, Shein-en és Temun is megtalálhatók, kifejezetten sebezhetők. A CR tíz ilyen kaputelefont vizsgált meg, mindegyiket az Eken Group gyártotta, de különböző neveken kerültek a piacra.

Az eszközök fő problémája az, hogy az Aiwit nevű kísérőalkalmazás használatával könnyen támadhatók. A kaputelefonokat párosítás módra állítva, az alkalmazás letöltésével és wifi-hotspothoz csatlakoztatással az illetéktelenek könnyen betekintést nyerhetnek a kamera képébe, láthatva, ki mozog a ház körül.

A jelentés kiemeli, hogy az illetéktelen hozzáférés után a jogos tulajdonos értesítést kap, de a támadó a sorozatszám birtokában ezután is hozzáférhet az eszközhöz. A biztonsági rések továbbá olyan súlyosak, hogy az otthoni IP-címet és a wifi-hálózat nevét is könnyen kiszivárogtathatják.

A Consumer Reports értesítette a kereskedőket a problémáról, és néhányan, például a Temu és a Walmart, már eltávolították kínálatukból a kifogásolt termékeket. Azonban az Amazon, Sears és Shein még nem reagáltak az értesítésre.

Nyitókép: Instagram

#Tudomány-Tech#temu#online#áruház#rendelés#kémkedés#kaputelefon

Címlapról ajánljuk